KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Suomi tarvitsee tasa-arvoisen perhekäsityksen

"Aidon" avioliiton kannattajat saivat kerättyä kokoon 50.000 allekirjoitusta tasa-arvoista avioliittolakia vastustavaan kansalaisaloitteeseensa.

Odotan kuvotuksen tuntein sitä, kun aloite menee eduskuntakäsittelyyn. Silloin nimittäin todennäköisesti alkaa taas vellova “mun perhe on parempi kuin sun perhe” -keskustelu. Joudumme katsomaan, mitä tapahtuu, kun muutoksen pelko sumentaa ihmisten ajattelun ja lamauttaa heidän empatiakykynsä. Joudumme kuuntelemaan sekopäisiä seksifantasioita, joilla ei ole mitään tekemistä perhe-elämän kanssa.

Tämä kaikki tuo mieleen kaikuja omasta lapsuudestani. Vanhempani erosivat, kun olin kuusivuotias. Vaikka avioerot olivat siihen maailmanaikaan jo melko yleisiä, elettiin vielä kauhisteluvaihetta.

Sain kasvuvuosinani toistamiseen kuulla ja lukea, miten eronneiden vanhempien lapset ovat uhreja ja ressukoita, joilla on heikommat eväät elämään kuin muilla. Epäsuhta omaan arkikokemukseeni oli räikeä: elin melko tavallista keskiluokkaista elämää, menestyin hyvin koulussa, minulla oli ystäviä ja harrastuksia.

Nyt sateenkaariperheiden lapset ovat samassa tilanteessa. He joutuvat kuulemaan, että vain miehen ja naisen kasvattamat lapset voivat kokea huolenpitoa ja rakkautta. Ja lisäksi he joutuvat kuulemaan niitä seksifantasioita. Mahtaa tuntua kivalta, kun omien vanhempien parisuhde rinnastetaan koiran naimiseen.

Puhe “lapsen oikeudesta isään ja äitiin” on tutkimustenkin mukaan täyttä höpöä ja loukkaa paitsi sateenkaariperheitä, myös yksinhuoltajien, leskien ja adoptioperheiden lapsia. Ei sitä mainita lasten oikeuksien sopimuksessa, ja hyvästä syystä. Tärkeintä on taata lapsille mahdollisuudet turvalliseen kasvuympäristöön ja hyviin ihmissuhteisiin, eikä sillä ole mitään tekemistä vanhempien sukupuolen tai lukumäärän kanssa.

Poliittisesta näkökulmasta erittäin valitettavaa on myös se, että kun keskitytään jankkaamaan siitä, minkälaisia perheet saavat olla, perheiden tarpeita ja palveluja koskeva keskustelu unohtuu kokonaan.

Kristilliset harjoittavat erittäin omituista oppositiopolitiikkaa keskittyessään kauhistelemaan homoseksiä, kun samaan aikaan hallitus aikoo rökittää lapsiperheitä oikein olan takaa opetukseen ja varhaiskasvatukseen kohdistuvilla leikkauksilla.

Loppujen lopuksi kyse on vain tästä: Onko oikein pakottaa muut elämään ahtaassa karsinassa, jotta voisi itse sulkea silmänsä maailman monimuotoisuudelta? Onko oikein vaatia muita istumaan pimeässä, kun ei itse halua sytyttää valoja?

Minusta ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Erinomainen kirjoitus. Viime päivät on voinut lukea todellakin ilkeitä ja sekopäisiä mielipiteitä siitä, kuinka homot ovat luonnottomia ja lapselle pitää turvata isä ja äiti. Luonnossa esiintyy vain yhdellä lajilla avioliittoa, joten luonnollisuus höpinä kertoo vain höpisijän omasta kieroutuneesta ajattelusta. Samalla ajatuksella pitäisi siis kieltää yksinhuoltajuus ja "huorinteko". Kristillisdemonit ovat täysin hurahtaneet tähän homous on sitä ja tätä häkkyräänsä. He eivät tiedä rakkaudesta ja huolenpidosta mitään. Ilkeitä ja ikäviä ihmisiä jokainen.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

http://kasperstromman.com/2015/07/19/naisten-aanio...

Tuossa hieno ajatus, jos rupeamme muutkin tähän bing bong höpötykseen. Raamatussa sanotaan, että nainen vaietkoon seurakunnassa, mutta Päivi Räsänen ei todellakaan ole vaiennut. Vaikka kirkolle hän on tullut maksamaan miljoonia ja taas miljoonia. Kannatan ehdottomasti yllä olevaa aloitetta :) Päivit hiljaiseksi ja rauha sekä hyvä tahto takaisin Suomeen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tällä onnettomalla diskurssilla nimenomaan suljetaan silmät sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudelta, kun kaikki ihmiset ja suhteet halutaan pakottaa avioliittoinstituution ahtaaseen karsinaan. Lapsista jankkaaminen on harhaanjohtavaa, koska asia koskettaa vain pientä vähemmistön vähemmistöä. Geneettisen vanhemmuuden mitätöinti ja vähättely ei ole perusteltua, ei ainakaan ylhäältä päin tulevana normatiivisena ohjauksena ja ideologiana.

Judith Butler, joka aiemmin vastusti samansukupuolista avioliittoa, kirjoitti viime kuussa kirjeessään (peruutti osanottonsa konferenssiimme äkillisen sairauden takia) avioliitto- ja lainsäädäntöasiasta seuraavaa:

“Here I would suggest that for the queer movement to remain radical, we have to work inside and outside the law, since not all of our intimate associations seek recognition by the law. Of course, sometimes we require legal recognition, but sometimes we want to stay living and loving in extra-juridical zones. [--]

At the same time, if we find ourselves becoming a purely legal movement, we will not be able to imagine the political shape of our future outside or beyond the law. We wish to be legally recognized, but we do not wish to define ourselves fully inside the terms of the law. So how in the midst of such an important struggle for legal enfranchisement, do we keep our political imaginations open, refusing to succumb to definitions of who we are that restrict how we may imagine ourselves. “ (Judith Butler’s letter)

Tämä on järkevää, mutta Suomessa julkisuudessa vähemmistöjen edustajiksi asettuneet Vihreät kaunosielut (jotka ovat todellisuudessa usein hyvin vähemmistövastaisia) systemaattisesti unohtavat sen, ettei kaikkiin suhteisiin kaivata oikeudellista tunnustusta. Tällöin avioliittoprojekti kääntyy vähemmistöjä vastaan. Kyseisessä konferenssissa muuan arvovaltainen järjestäjä myös sanoi, ettei lesbovanhemmuuden ja –perheiden käsittelyssä pitäisi täysin kiistää geneettisen vanhemmuuden merkitystä

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"unohtavat sen, ettei kaikkiin suhteisiin kaivata oikeudellista tunnustusta"

Eikä ketään olla avioliittoon pakottamassakaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyllä ollaan. Esim. New Yorkissa tuli samansukupuolinen avioliitto, jonka jälkeen rekisteröityneessä parisuhteessa tai samansukupuolisessa avoliitossa eläviltä peruttiin niitä etuuksia, joita heillä oli ennen työelämässä ollut. Perusteena oli, että "nythän te voitte mennä naimisiin".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kummallisesti tämän Aito avioliitto -kampanjan retoriikasta puuttuvat kokonaan esimerkit muista pohjoismaista joissa samaa sukupuolta olevat ovat jo tovin saaneet mennä naimisiin. Pitäisihän sieltä nyt olla konkreettisia esimerkkejä niistä kauheuksista, joita estämään kyseinen kansalaisaloite väkerrettiin. Eivätkös ne olisi paras mahdollinen argumentti?

Vai olisiko niin, ettei sellaisia esimerkkejä löydy koska uhkakuvat ovat tuulesta temmattuja?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole Kööpenhamina niin kuin ennen.

Hollannissa, jossa ensimmäisenä tuli samansukupuolinen avioliitto, monet lesbot ja homot ovat pettyneitä - saatiin avioliitto mutta tilanne on muuten huonontunut eikä Amsterdam enää ole sillä tavoin oma kaupunki kuin ennen.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kummasti Ilari vaan tietää homojen oloista ja ajatuksista??? Hmm.... Outoa

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Lähdeviitteillä kiitos.

Mutta homojen ja lesbojen pettyminen avioliittoon ei ole ollut Aito avioliitto -kampanjan argumentointia. Jätät siis vastaamatta itse viestini sisältöön. Ovatko siellä lapset joukoittain menettäneet biologisia vanhempiaan tai yhteiskunta kaatunut menetettyään peruspilarinsa?

Ja olennaisempaa kuin lesbojen ja homojen pettymys, on se miksi he ovat pettyneitä, jotta voimme itse hoitaa asian paremmin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #11

Hollannissa samansukupuolisia avioliittoja on solmittu paljon vähemmän kuin oletettiin. 20 % samansukupuolisista pareista on avioliitossa, kun erisukupuolisilla pareilla osuus on 80 %. Aviossa olevien sateenkaariperheiden lasten lukumääristä ei ole tietoa, mutta heitä on ilmeisen vähän – nämä avioparit ovat erittäin pieni vähemmistön vähemmistö.

“From 2001 to 2011 there were 14,813 same-sex marriages, 7,522 between two women and 7,291 between two men. In the same period there were 761,010 heterosexual marriages. There were also 1,078 same-sex divorces.” (Wikipedia.)

Amsterdamin yliopiston Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality järjestää 22-23 October 2015 konferenssin “Social Class in the 21st century - Intersections between class, gender and sexuality revisited”.
Konferenssi-ilmoituksessa lukee:
“Similarly, with the introduction of some openly lesbian women and gay men into the cosmopolitan-managerial and so-called ‘creative’ global classes, very particular articulations of LGBTQ identity and culture - mostly middle-class and ‘homonormative’ - have become more visible.
At the same time alternative and marginalized expressions of LGBTQ identity have increasingly disappeared from public view. Among other factors, social class has played a key role in these dynamics. While institutional sexism and homophobia have perhaps lessened for social upper classes, the social exclusion of others has increased as the result of growing inequality and precarity.
These dynamics call for greater attention to the interconnections between social class, race and ethnicity, and gender and sexuality”

http://arcgs.uva.nl/news-events/events/social-clas...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voihan sitä vanhoja aikoja kaivata ilman että protestoi uusia aikoja vastaan. Itse luulen että jos keskiluokkaiset homopiirit valtavirtaistuvat sillä on hyviä heijastusvaikutuksia siellä missä homoelämä vieläkin on riskinottoja sisältävää.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema Vastaus kommenttiin #12

Kyse ei ole välttämättä riskeistä vaan ajankäytön tavoista. Esim. tämä on turvallinen aikuisten klubi, ks. viikko-ohjelma, olen tutustunut vapaamielisiin heteropareihin ym. - http://www.club-culture-houze.de/programm.html -
mutta säännöllinen yöelämä ei kovin hyvin sovi siihen, että aamulla pitäisi viedä lapsia tarhaan, tms.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä aikoinaan mölistiin kauheasti rekisteröidyn parisuhteen hyväksyttämisestä ja maalailtiin sitä kuinka massoittain aletaan ryntäämään saman sukupuolen kanssa parisuhteeseen ja maailmanloppu on se, että heterous tulee romahtamaan. Olihan yksi kansanedustaja yrittänyt rinnastaa sitä sian kanssa parisuhteeseen ja ties mitä maalailtiin vertauskuvia kun ei tajuttu, että silloinkin niiden oikeudellisia asemia haluttiin parantaa.

Silloinkin järnäämiset kansanedustajien kesken perustui liiaksi tunteisiin vetoamisiin ja sellaiset sumentavat terveen järjen faktoista.
Mutta yksikään mielikuvituksilla maalaiduista uhkakuvista ei toteutunut ja yhteiskunnan elämä oli entisellään.

Odotan/odotin yhä perusteluita ettei tasa-arvoista avioliittolakia hyväksyttäisi mutta ihan ontuvia ja tunteisiin perustuvia narinaa.

Nyt rauhallisella mielellä näen todennäköisenä, ettei tämä Aito Avioliitto tule läpäisemään ja kaatuu heti ensimmäisessä käsittelyssä. Sitten kaikki voivat unohtaa nuo hirveät höpinät historian multiin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Perinteinen perhekäsitys kehittyi aikana, jolloin elämä oli jatkuvaa eloonjäämiskamppailua. Perhekäsitys ei kehittynyt siksi, että lapsilla olisi turvallinen ja tasapainoinen ympäristö. Ainoa tarkoitus oli saada edes osa lapsista pidettyä hengissa aikuiseksi asti.

Nykyään lapsikuolleisuus on vähäistä ja ihmisillä on korkea elintaso. Perinteinen perhemalli on siis väistymässä ilman homoseksuaalejakin. Jo noin puolet lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella ja puolet avioliitoista päätyy eroon.

Vanhaan ei ole palaamista, vaikka kristityt vääntäisivät millaisia itkupotkuraivareita. Tasa-arvoinen avioliittolaki vain takaisi sateenkaariperheiden lapsille tasa-arvoisen aseman.

Ja vielä niistä uskovaisista. Uskovaiset vastustivat myös nykyistä sukunimilakia, koska avioliitossa syntyneitä lapsia ei enää voinut erottaa aviottomista lapsista. Lasten tasa-arvoinen kohtelu ei tuolle sakille sovi.

Viljo Häggman

Minäkin haluaisin tasa-arvoa meidän perheeseen. Nyt se menee niin että vaimo käskee, ja minä tottelen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mikä se on tämä sateenkaariperhe joka loukkaantuu jos puhutaan lapsen oikeudesta isään ja äitiin ?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erinomaisen hyvä blogi.

Me kaikki vihreät olemme täysin rinnoin jokaisen sanan takana yhteistuumin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Se mitä Suomi mielestäni tarvitsee, on hengellinen herätys. Silloin etsimme parasta jumalallista suunnitelmaa ja elämää, emmekä aina vain rakentele toiseksi, kolmanneksi tai neljänneksi parhaita vaihtoehtoja.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kunhan valitsemme parhaan jumalan, emmekä toiseksi, kolmanneksi tai neljänneksi parasta.

Jumalat voisivat pitää vaalipaneelin tapaisen keskustelutilaisuuden, jonka perusteella valitsemme parhaan. Paikalle saapuva voittaa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

http://www.evl.fi/raamattu/1992/Apt.17.html#16 kertoo Paavalin puheesta Areiopagilla, joka olikin eräänlainen ihmistekoisten epäjumalien tori, ja Paavali julisti Jumalaa, joka on näkymätön mutta ei kaukana kenestäkään meistä.

Timo Lehtonen

Väite: Jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella on synnynnäinen oikeus olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana.

Mitään ihmisen synnynnäistä oikeutta ei voi kukaan milloinkaan ottaa ihmiseltä pois. Vaikka synnynnäinen oikeus ei aina käytännössä toteudu, se ei poista oikeuden olemassaoloa (vrt. ihmisen oikeus omaan omaisuuteensa ei katoa, jos se varastetaan). Jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella oleva synnynnäinen oikeus olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana ei milloinkaan voi toteutua sellaisessa perheessä, jossa lapsi on joko kahden miehen tai kahden naisen hoidettavana (ilman isää tai äitiä).

Pyyntö Kaisa Hernbergille: Jos olet sitä mieltä, ettei jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella ole synnynnäistä oikeutta olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana, niin kerro täällä mihin perustuen olet sitä mieltä, ettei lapsella ole tuota synnynnäistä oikeutta.

Aihetta koskevaa luettavaa:
1. YK ja lapsen oikeudet: Lapsella on sitova ihmisoikeus isään ja äitiin http://www.aitoavioliitto.fi/artikkelit/yk-ja-laps...
2. Yleissopimus lapsen oikeuksista http://www.ihmisoikeudet.net/uploads/materiaali/YK... lapsen oikeuksista.pdf
3. Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirja https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeu...
4. Implementation Handbook for the Convention on the Rights of the Child http://www.unicef.org/publications/index_43110.html

Toimituksen poiminnat