KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Matalapalkkatuki on eri asia kuin perustulo

Kokoomuksen Arto Satonen tuli tänään Aamulehdessä ulos Kokoomuksen “perustulomallin” kanssa.

“Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia”, Satonen kuvailee.

“Negatiivinen tulovero on perustulomalleista se, jonka saamiseen sisältyy vastikkeellisuuden ajatus. Pitää ensin olla verokirjalla tehtävää työtä, vaikka tilapäisiä töitä sieltä täältä, ennen kuin voi saada perustuloa”, Satonen jatkaa.

Jännä ehdotus, jolla on hyvin vähän tekemistä perustulon kanssa.

Perustulon koko ajatus pohjautuu siihen, että tulo on vastikkeetonta ja kaikki ovat siihen oikeutettuja. Myös negatiivisen tuloveron malli toimii näin: tietyn tulorajan alle jääville maksetaan tukea, jonka määrä pienenee sitä mukaa kuin tulot suurenevat. Toisin kuin Satonen kuvailee, myöskään negatiivinen tulovero ei edellytä saajaltaan muita verotettavia tuloja.

Hyvä kuvaus negatiivisesta tuloverosta löytyy Osmo Soininvaaran blogista.

Kokoomuksen ajaman mallin todellinen kohde löytyy sekin Aamulehden jutusta: kun pienipalkkaisille maksetaan “perustuloa”, työnantajat voivat vastaavasti alentaa palkkoja. Kyse on siis ennen kaikkea matalapalkka-aloille suunnatusta yritystuesta, jota koetetaan myydä trendikkäästi perustulon kääreeseen paketoituna.

Todellisen perustulon keskeinen etu on, että se vähentää kannustinloukkuja ja tekee työnteosta kannattavaa. Nykyisessä sosiaaliturvajärjestelmässähän on kosolti tilanteita, joissa matalapalkkaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottaminen käytännössä joko pienentää tuloja tai ei ainakaan nosta niitä lainkaan verrattuna työttömänä olemiseen.

Nykymalli ei myöskään kannusta oman työpaikan luomiseen itsensä työllistämällä, etenkään työttömyysturvalain uudistuksen jälkeen, kun satunnaista keikkatyötä tekevä saattaa yhtäkkiä havaita olevansakin TE-toimiston mielestä päätoiminen yrittäjä. Olen tavannut monia työttömiä, jotka mielellään kokeilisivat yrittäjyyttä, kunhan vain yritystoiminnan alkuvaiheessa olisi jokin tae toimeentulosta. Moni voisi myös tehdä enemmän keikkatyötä, jos vain silloin, kun keikkoja ei ole tai niitä on vähän, olisi jokin tae toimeentulosta. Perustulo olisi juuri tällainen tae.

Kokoomuksen “perustulo” ei kuitenkaan vastaa yrittäjyysongelmaan eikä keikkatyöongelmaan, koska se edellyttää kokoaikaista palkkatulon saamista. Se ei auta myöskään pätkätyöläisiä tai nollatuntisopimuksella työskenteleviä.

Satosen esittelemä “perustulomalli” on luotu menneeseen maailmaan, jossa kaikki työllistyvät työsuhteiseen palkkatyöhön. Kuitenkin Suomen nopeimmin kasvava työllisten ryhmä on juuri itsensä työllistäjät. Ryhmä voisi kasvaa nopeamminkin, jos kasvulle luotaisiin edellytykset esimerkiksi aidon perustulon avulla.

Aito perustulo kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen. Hyvää ajatusta ei pidä vesittää nimittämällä piilotettua yritystukea perustuloksi.

P.s. Vihreiden perustulomalliin voit tutustua täällä, ja täältä löydät Vihreiden kannanoton hallituksen perustulokokeilusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Hyvin avattu, aukesi hieman paremmin minullekin ;-). Kun ensin luin asiasta, jokin siinä mätti. Kun jotenkin tuntui, ettei se sopisi jo lähitulevaisuuden potentiaaliseen dystopiaan eli siihen, että robotisaation, digitalisaation yms. tekniikan kautta monen nykyisin varmatkin työpaikat voivat jäädä unholaan.

Mikro- tai pienyrittäjyys voi olla monen ihmisen elintapa tulevaisuudessa. Matalapalkkainen palkkatyöläisyys pitkien työmatkojen päässä tai huonoissa asuinolosuhteissa kuulostaa toiselta ei-toivottavalta dystopialta.

Reijo Jokela

"Perustulon koko ajatus pohjautuu siihen, että tulo on vastikkeetonta ja kaikki ovat siihen oikeutettuja".
Eli 18-vuotias voisi päättää alkaako elämäntapaintiaaniksi? Miksi tämä on nimenomaan vihreille niin tärkeää, että harkinnanvaraisuus poistuisi?

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg

Jos viitsit tutustua Vihreiden perustulomalliin, niin huomaat, ettei sillä rahasummalla kukaan ala "elämäntapaintiaaniksi". Sosiaaliturvahan on jo nykyisin periaatteessa kaikkien saatavilla, mutta järjestelmän valuvikojen vuoksi käytännössä moni tarvitseva jää joko ilman turvaa tai sitten ei uskalla ottaa vastaan työtä, jotta ei menettäisi tukia. Perustulon myötä päästäisiin eroon nykyisestä byrokratiahärdellistä, ja esimerkiksi itsensä työllistämisestä tulisi paljon useammalle todellinen vaihtoehto. Minusta tämä on sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden että kansantalouden kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin nykymalli, jossa monelle työn tekeminen on täysin kannattamatonta.

Minna Hänninen

Kun nuo robotit ja perustulo tuntuvat liittyvän yhteen kuin paita ja peppu, niin onkin todennäköistä, että jonkinlainen perustulo tulee ensin käyttöön, kuin että robotit tulevat tekemään Kelan ym. etuuskäsittelijöiden työt :)

Minna Hänninen

http://yle.fi/uutiset/tastako_alkaa_purkautua_tyot...

Kehitys kehittyy, mutta hitaasti. Vastikkeeton perustulo on joskus tulevaisuudessa, sillä voiko muuta vaihtoehtoa ollakaan, jos ei sitten luovuta rahajärjestelmästä kokonaan.

Toimituksen poiminnat