KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Se oikeasti kasvava vientiala

Suomalaisen viennin heikosta tilanteesta on puhuttu paljon. Ankeasta yleisnäkymästä huolimatta löytyy kuitenkin vientisektori, jolla menee hyvin, nimittäin palveluvienti. Viime vuonna Suomesta vietiin palveluja jopa 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

YLE:n eilinen uutinen kertoo, että suomalaisten IT-palvelujen viennin arvo on jo yhtä suuri kuin paperin viennin. Eikä siinä vielä kaikki – jutussa haastatellun Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkijan Saara Tammisen mukaan IT-palvelut työllistävät enemmän kuin paperiteollisuus. Eikä siinäkään vielä kaikki, sillä yhdestä palveluvientieurosta jää Suomeen 80–90 senttiä, kun tavaraviennissä vastaava summa on jopa alle 50 senttiä.

Siis: palveluvienti kasvaa kohisten, työllistää hyvin ja jättää kotimaahan enemmän rahaa kuin tavaravienti.

Asiantuntijapalvelujen viennissä on sekin erinomainen puoli, että nämä yritykset työllistävät nimenomaan korkeasti koulutettua porukkaa. Kuten YLE:n jutussakin todetaan, palvelujen kohdalla laatu on usein hintaa merkittävämpi ostokriteeri, ja siksi korkea osaaminen merkitsee enemmän kuin halvat työkustannukset.

IT-alassa on myös sellainen mukava piirre, että sieltä löytyy kosolti pk-kokoluokan vientiyrityksiä. Parinkymmenen hengen konsulttifirmalla saattaa aivan hyvin olla myyntikonttorit useammassakin naapurimaassa. Löytyy myös monia sadan–parin sadan työntekijän kokoluokkaan kasvaneita firmoja, jotka kilpailevat varsin hyvällä menestyksellä globaalien jättien kanssa omilla erityisosaamisalueillaan.

Pienistä puroista kasvaa iso virta. Ja kansantalouden kannalta on erityisen hyvä juttu, ettei virta kuivahda, vaikka yksi puroista tyrehtyisi.

Olisikos siis vihdoinkin aika unohtaa se Tauno Matomäen iänikuinen lausahdus, ettei Suomesta kannata viedä mitään hevosta pienempää?

Näkökulman muutos olisi tärkeä ennen kaikkea siksi, että vallitseva käsitys viennistä ohjaa poliittista päätöksentekoa asiantuntija-alojen kannalta vahingolliseen suuntaan. Kilpailukyvyn lisääminen työaikaa pidentämällä on ehkä – ja kyseessä on varsin iso ehkä – teollisuuden näkökulmasta toimiva lääke, mutta asiantuntijayrityksille se on rasittavaa näpertelyä. Koulutusleikkaukset puolestaan toimivat suoraan korkean osaamisen aloja vastaan.

Nykytilanteessa tarvitaan strategista ajattelua: millä toimialoilla ja osaamislajeilla voimme aidosti kilpailla maailmanmarkkinoilla?

Suomesta on myyty maailman sivu sellua ja paperia sekä parin iloisen vuosikymmenen ajan kännyköitä. Mutta täällä on myös kehitetty MySQL ja Linux. Sillekin pohjalle olisi hyvä rakentaa.

 

Edit 2.6.2016: Tekstiin lisätty maininta VATT:in erikoistutkijasta Saara Tammisesta, jonka tutkimukseen tekstissä viitataan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olisin maininnut Suurosen blogissa tästä mutta hänellä on minulle kommentointiesto. Suuronen manaa perikatoa vaikka voisi iloita siitä että edes joku vientiala kasvaa.

Pekka Pylkkönen

Ylen jutussa lienee virhe, sillä tilastokeskuksen maksutasetilaston mukaan palveluvienti on melkein pari miljardia miinuksella ja tilanne huononee joka vuosi.

Eikun niin, maksutasetilasto sisältää myös muita asioita kuin viennin, esimerkiksi matkailun.

Kokonaisuutena palvelutase on Suomelle hirveä rasite. Pitäisi panna rajat kiinni.

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg

Matkailun suhteen ollan tosiaan isosti miinuksella, eli Suomalaiset reissaavat ulkomaille paljon enemmän kuin ulkomaalaiset Suomeen. Mutta asiantuntijapalvelujen osalta tosiaan taasen reippaasti plussalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäisikö siis yhdistää matkailuun asiatuntijuutta. Opintomatkabisnes?

Pekka Pylkkönen

Palvelutaseen tulot - puoli on myös vieläkin alle 2008 lukujen eli ei se vielä mikään rakettisektori ole.

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg Vastaus kommenttiin #5

Hitaasti taipuu tämä maa huomaamaan, että palveluilla voi tehdä rahaa ja että palveluissa on myös vähemmän hintasensitiivisyyttä kuin matalan jalostusarvon teollisuustuotteissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kokonaisuutena palvelutase on Suomelle hirveä rasite. Pitäisi panna rajat kiinni."

Jos rajat pantaisiin kiinni tänne suuntautuvalta turismilta, niin tase heikkenisi dramaattissesti entisestään. Ainoa toimiva keino olisi siis rajojen kiinni paneminen suomalaisten ulkomaanmatkailun osalta.

(Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan - nimimerkillä "toinenkin kieli poskessa".)

Pekka Pylkkönen

"Ainoa toimiva keino olisi siis rajojen kiinni paneminen suomalaisten ulkomaanmatkailun osalta."

Tuota tietysti tarkoitinkin :) . Tasettahan voi parantaa monella tavalla.

Toimituksen poiminnat