KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Ilmastonmuutoksen torjunta on tekemistä vaille valmis

Tänään käynnistyi Marrakeshissa YK:n ilmastokokous. Olen itse ensimmäistä kertaa paikan päällä, ja odotan mielenkiinnolla kokouksen antia.

Yhtä historiallista Marrakeshin kokouksesta tuskin tulee kuin viime vuonna Pariisissa. Pariisin sopimus oli monella tapaa käänteentekevä: Se oli ensimmäinen aidosti kattava, kansainvälinen sopimus, jossa 195 maata sopi ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta alle kahteen asteeseen. Mukana sopimuksessa ovat kaikki keskeiset saastuttajamaat, ja se kattaa osapuilleen 98 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.

Fanfaarien ja salamavalojen jälkeen on kuitenkin edessä se varsinainen työ. Sopimuksen myötä ilmastonmuutoksen hillintä on nimittäin vasta tekemistä vaille valmis. Lukuisat maat, kaupungit ja yritykset ovat jo tehneet sitoumuksia toimenpiteistä, joilla Pariisin sopimuksen tavoitteisiin on tarkoitus päästä, mutta sitoumukset eivät vielä likimainkaan riitä.

Nyt kaikkialla maailmassa pohditaan, mitkä ovat toisaalta ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi tehokkaimpia, ja toisaalta riittävän talouskasvun turvaavia keinoja.

Itselleni on viimeksi kuluneen vuoden aikana kirkastunut, miten tärkeä rooli niinsanotuilla ei-valtiollisilla toimijoilla on ilmastotyössä – kunnilla, yrityksillä, järjestöillä ja yksittäisillä kansalaisilla. Suomessakin moni kunta tekee kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa kuin valtio, ja monet suuret yritykset peräänkuuluttavat hallitukselta nopeita, konkreettisia tavoitteita ja toimia tehostamaan ympäristöystävällisten ratkaisujen markkinoiden kehittymistä.

Ilmaston kannalta yhdeksi tärkeimmäksi yksittäiseksi lakiuudistukseksi saattaakin Suomessa osoittautua vuodenvaihteessa voimaan astuva uusi hankintalaki. Sen yhtenä tavoitteena on antaa kunnille nykyistä paremmat eväät hankkia innovatiivisia kotimaisia ympäristöratkaisuja.

Jos laki onnistuu tavoitteessaan, Suomeen syntyy ennennäkemättömät kotimarkkinat puhtaan teknologian ratkaisuille, joiden kysyntä kasvaa kohisten kaikkialla maailmassa. Samalla tuetaan kotimaisen vientiteollisuuden uudistumista ja kilpailukykyä.

Kuntien ohella yksittäisen kansalaisen roolia ja valinnan mahdollisuuksia pitää nostaa entistä enemmän esiin. Sitran teettämän selvityksen mukaan kuluttajien energiavalinnoilla voidaan kattaa kolmannes EU:n Suomelle asettamasta päästövähennystavoitteesta.

Sinä ja minä voimme ihan konkreettisesti ja merkittävästi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan valitsemalla vähähiilisiä vaihtoehtoja sähköntuotannossa, lämmityksessä, liikkumisessa ja ruokailussa. Voit aloittaa vaikkapa tekemällä ilmastolupauksen ja laskemalla oman hiilijalanjälkesi.

On kuitenkin paljon poliittisista valinnoista kiinni, miten houkuttavia ympäristöystävälliset vaihtoehdot ovat kunnille, yrityksille ja kuluttajille. Siksi toivon Marokkoon kokoontuneilta kansallisilta neuvottelijoilta hyviä ja kunnianhimoisia päätöksiä.

Seuraa twiittejä Marrakeshin ilmastokokouksesta: @kaisamirjam

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Mukana sopimuksessa ovat kaikki keskeiset saastuttajamaat, ja se kattaa osapuilleen 98 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä."
Maailman hiilidioksiidipäästöistä ~96% on luonnon ihan omia päästöjä ja mitä ilmastonmuutosta nyt yritetään pysäyttää? Sitä jatkuvaa luonnollista muutostako vai mitä?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Tehokkain päästöjen vähentäminen tapahtuisi siten, että ihmisiä kannustettaisiin hankkimaan vähemmän lapsia. Mikseivät ympäristöihmiset mainitse koskaan sellaista?

Suomi saisi leikattuja päästöjään ainakin 50%, mikäli väkimäärä laskisi 2,5 miljoonaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

EU tavoittelee päästöjen vähentämistä 80% vuoteen 2050 mennessä. Mitä keinoja tarkoitat kun sanot, että tuo olisi tehokkainta hoitaa väkimäärän laskulla?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Pelkkä pienempään syntyvyyteen kannustaminen ei tietenkään riitä noin hurjaan vähennykseen. Eurooppalaisten tulee leikata elintasostaan suuri siivu, että tuohon voidaan päästä. Ennenkaikkea lentomatkustus tulisi vähentää lähelle nollaa.

Jos ihmisten päästöjä halutaan vähentää, jostain on luovuttava. Tulee mieleen vertaus, että kakkua pitää syödä aina vaan enemmän samalla kun on laihdutuskuuri.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #7

Ok. No sitten tuohon toiseen väitteeseen. Juurikin 'ympäristöihmiset' ovat sitä porukkaa, joka haluaa että Suomi jatkaisi kehitysavun rahoittamista tiukasta taloustilanteesta huolimatta. Näillä rahoilla tuetaan esim. UNFPA:n toimintaa, jonka agendalla on ehkäisyvälineitten saatavuuden parantaminen. Kritiikkisi pitäisikin kohdistaa vaikkapa perussuomalaisiin, joiden mielestä syntyvyys on kauhea asia (paitsi Suomessa etnisen alkuperäisväestön keskuudessa jossa sitä pitäisi lisätä) mutta mitään konkreettista (=rahoittaa) asian korjaamiseksi ei pidä tehdä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #8

Käsittääkseni persut eivät aja 80% päästövähennyksiä vuoteen 20xx mennessä. Miksi minun pitäisi kritisoida heitä asiasta, jota he eivät aja?

Itseasiassa persujen maahanmuuttolinja ehkäisee (Vihreitä) paremmin kehitysmaalaisia nostamasta hiilijalanjälkeään moninkymmenkertaiseksi muuttamalla kylmään pohjoiseen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Nyt kun olette siellä, käykää katsomassa kuinka älytön se maailman suurin aurinkovoimala siellä on.
Halpatyövoima- maassa rakennetaan 2GW aurinkovoimalaa joka varastoi kuumaan suolaan yöksi lämmön. Maksaa 9miljardia.
Käyttöikä 25 vuotta.
Jos verrataan fennovoiman atomidynamoon, niin noita tarvitaan siis vajaa 3kpl samaan tuotantoon. Eli karkeasti 25 miljardia. Koska käyttöikä on 25 vuotta kun fennovoima rakennetaan 75 vuodeksi, niin voimaloita tarvitaankin 8 tekemään sama määrä sähköä, mitä fennovoima tekee elinaikansa aikana.
Eli rahaa palaa 70 miljardia karkeasti.

Jippijee, hienoa politiikkaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On hyvä että maapallon lämpötilaa säädellään asteen kymmenyksen tarkkuudella ilmastokokouksissa, jonne lentää 10 000 osanottajaa ympäri maailmaa.

On ilmeisen hyvä myös, että suurimmat saastuttajat ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Siis sen sopimuksen, jonka mukaan suurimmat saastuttajat ilmoittavat lisäävänsä päästöjään ainakin vuoteen 2030 asti eivätkä senkään jälkeen ole sitoutuneet mihinkään leikkauksiin. Tätä me kannustamme maksamalla näille miljardeja.

Mutta onhan se kiva käydä Marrakeshissa kun täällä Suomessa alkoi talvi jo marraskuun alussa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Ilmastonmuutoksen torjunta on tekemistä vaille valmis", ja tekijöiksi on valittu työtä pelkäämätön Suomen kansa, josta nyt on suuri osa työttömänä. Lämpimikseen voi tehdä vapaaehtoistyötä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, nämä karut merenrantamaisemat ovat helvetin kylmiä tuulisella ilmalla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kun katson kirjoittajan kuvausta omasta ammatistaan, minulle tulee väistämättä kuva, että tällä kirjoituksella tavoitellaan tolkuttoman suurta julkisen rahan pumppaamista osin epävarmallakin pohjalla oleviin "cleantech"-bisneksiin ja siten näissä mukana olevien omiin taskuihin. Ks.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiinnitin samaan huomiota: "Maailman pelastaminen on loistava bisnes"

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmisellä on häviävän pieni vaikutus ilmastonmuutokseen. Sen kertoo jo pelkästään kolme Auringon fyysistä ominaisuutta verrattuna Maahan: Päiväntasaajan halkaisija on 109,2 x Maan halkaisija, tilavuus on 1301018 x Maan tilavuus ja massa on 333060 x Maan massa.

Meillä ”ilmastonmuutos” on saanut aikaan tämän ydinvoimalavimman, jota nyt toteutetaan täyttä päätä. Maassa rakennetaan kahta ydinvoimalaa, joista toiseen ei ole saatu vielä edes rakennuslupaa. Tämän päivän Hesarin mukaan työt ovat käynnissä täyttä päätä.
Ilmatieteen laitokselle ”ilmastonmuutos” on tuonut hienon toimitalon, työntekijöitä yli 700, paljon rahaa ja aikaa tutkia jopa vieraita planeettoja.
Itse olen tutustunut ”ilmastonmuutokseen” parin päivän aikana apuna lumikola ja lumilapio. Eipä ole ainakaan 30 vuoteen joutunut näihin toimiin tähän aikaan vuodesta tällä leveyspiirillä. Nyt on ”ilmastonmuutoksen” aika.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Rakennuslupa ja rakentamislupa on 2 eri asiaa. Toinen fennovoimalla on.

Yksittäinen sääilmiö ei kerro mitään ilmastonmuutoksesta, suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

"Ilmastonmuutoksen torjunta on tekemistä vaille valmis." Niinköhän?

Todellisuudessa tieto ilmaston lämpenemisestä on kovin, kovin puutteellista. Kasvihuonekaasujen säteilypakote oli vuoden 2015 lopussa aika tarkkaan 3,0 W/m2, joka vastaa lämpenemisarvoa 1,5 astetta. Todellisuudessa ollaan tasolla 0,85 astetta eli virhettä IPCC:n malliin on yli 70 %. Ei näytä haittaavan tahtia ollenkaan.

Jonain päivänä vihreätkin heräävät siihen todellisuuteen, että todellinen ilmasto ja IPCC:n mallit ovat kahdelta eri planeetalta. Nyt valtioiden päämiehetkin julistaa, että kuninkaalla on hienot vaatteet, vaikka se on alasti.

Aika on kuitenkin totuuden puolella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Aika on totuuden puolella. Siksi hirvittääkin ajatus siitä, että Yhdysvaltoihin saattaa tulla presidentiksi Trump, joka on sillä toisella puolella. Senhän mielestä talven tulo on todiste siitä ettei ilmastonmuutos ole meneillään. Kyllä on hullu jätkä.

Toimituksen poiminnat