KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Kahden kodin perheiden kyykyttämisen pitää loppua

Puheeni Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 11.2.2017

Rakkaat vihreät ystävät,

Moni teistä tietääkin, että olen uusperheen äiti. Meidän perheeseemme kuuluu kolme ihanaa lasta, joista kaksi on minun tuotantoani ja yksi mieheni aiemmasta liitosta.

Kaikki kolme lasta asuvat meillä vuoroviikoin. Järjestely on meidän kaikkien kannalta paras mahdollinen. Valitettavasti vain Helsingin kaupunki ei tätä järjestelyä tunnusta.

Kaikenlaista arjen harmia on koko ajan. Minä ja puolisoni emme esimerkiksi saa Wilma-tunnuksia toistemme lasten kouluihin. Jos toinen meistä on työmatkalla, toinen ei saa koulun viestejä liikuntavarusteista ja muista tärkeistä jutuista.

Jos lasteni isä vie lapsen lääkäriin, testitulokset lähetetään minulle. Viralliset tiedoksiannot esimerkiksi kouluvalintoihin ja iltapäiväkerhoihin liittyen lähetetään vain sille vanhemmalle, jonka luona lapsi on kirjoilla.

Pahin tilanne oli, kun hain tyttärelleni eskaripaikkaa tutusta päiväkodista, jossa hän oli ollut hoidossa alle yksivuotiaasta, ja jonka naapurissa hän asui isänsä luona joka toinen viikko. Eskaripaikkaa ei meinannut millään irrota, koska tyttö on kirjoilla minun luonani, ja tuolloin asuimme hieman etäämmällä päiväkodista. Päiväkodin johtaja kehtasi jopa perustella tätä lapsen edulla.

Tilanne onneksi ratkesi meidän kannaltamme lopulta hyvin, mutta Helsingin tiukka oppilaaksiottopolitiikka on ja pysyy. Puhutaan ilkeästi koulushoppailusta, vaikka perheillä on monia aivan perusteltuja syitä valita muu kuin virallinen lähikoulu.

Meidän perheemme tilanne ei ole milään tavalla erikoinen. Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan Helsingissä joka viides koululainen elää vuoroviikkoperheessä. Tämän päivän Hesarin mukaan meidän perheemme kokemat arjen hankaluudet ovat arkipäivää myös muille perheille.

Tärkeä helpotus meidän kaikkien tilanteeseen olisi lain muuttaminen siten, että lapsella voi olla kaksi osoitetta.

Moniin mainitsemiini asioihin voidaan kuitenkin vaikuttaa myös kunnan tasolla. Sen sijaan, että kunnan viranomaiset kyykyttävät ja pompottavat kahden kodin lapsia ja heidän vanhempiaan, voitaisiin valita myös perheystävällinen toimintatapa. Kunnat voisivat esimerkiksi huomioida vuoroviikkoasumisen perusteena kouluvalinnoille, koulukyydeille ja terveyskeskusasioinnille. Viranomaiset voisivat huolehtia siitä, että tieto kulkee lasten molempiin koteihin.

Ystävät, kuntavaalit pidetään kahden kuukauden päästä. Kun me saamme sen veret seisauttavan vaalivoiton, hoidetaan tämäkin asia kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kunnat voisivat esimerkiksi huomioida vuoroviikkoasumisen perusteena kouluvalinnoille, koulukyydeille ja terveyskeskusasioinnille. Viranomaiset voisivat huolehtia siitä, että tieto kulkee lasten molempiin koteihin."

- Pitäisikö "kahden kodin asukkaalle" todellakin järjestää tuplapalvelut veronmaksajan kustannuksella?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Missä kohtaa kirjoituksessa vaaditaan tuplapalveluja, joista kertyisi kustannuksia veronmaksajille? Ei missään.

20% (helsinkiläis)lapsista ei ole ihan vähän. Pienemmillekin väestöryhmille järjestetään joustavasti ja moralisoimatta palveluita. Suurimmaksi osaksi kyse on pelkästä joustavuudesta. Pari ylimääräistä wilma-tunnusta ei maksa mitään.

Jäykkäniskainen mennen maailman moralismi ei enää nykypäivänä saa haitata lapsiperheiden arkea.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Entä missä kohtaa minä näin väitin? Hernbergiä siteerasin kysymykseni pohjaksi.

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg Vastaus kommenttiin #4

No et kylläkään siteerannut, vaan tulkitsit omiasi. Vuoroviikkoperheen lapsi ei tarvitse tuplapalveluja sen enempää kuin muutkaan. Hän tarvitsee palvelut siihen kotiin, jossa kulloinkin on.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kuka opettaisi meitä, että emme valitsisi väärää puolisoa?
"Aikuiset riitelevät, lapset kärsivät."

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Virkamiehet pelkää virkavirheitä, älytöntä, ettei auteta perheitä, vaan palvottaan omia jäykkiä määräyksiä ja estämisiä, virkamiesten ja opettajien ja lääkärien pittää auttaa ihmisiä!

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tää on ehkä itsekeskeisin suomenkielinen blogi internetissä. Aina vain omaa asiaa, omaa cleantech bisnestä faktoista välittämättä, omien lapsien tukemista kaupungin/valtion toimesta.

Kauheeta katsottavaa ja vielä meidän rahoja pitäisi laittaa.
Toivottavasti osaatte olla äänestämättä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jos nainen kertoo suoraselkäisesti käytännön esimerkin omasta elämästään saa niskaansa tällaista. Kohtuutonta. Kysehän ei ole vanhempien vaan lasten oikeuksista. Takavuosikymmeninä eroperheiden lapsia syyllistettiin ja kiusattiin ja sitä pidettiin lähes asiaankuuluvana ja oikeutettuna. Eiköhän voitaisi jo jättää sellainen historian roskatynnyriin?

Toimituksen poiminnat