KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Suomesta startup nation – sen kun näkisi

Hallituksen monista huonoista linjauksista eniten itseäni närästää kaksinaamaisuus elinkeinopolitiikassa. Ollaan muka yritysmyönteisiä ja tuetaan talouskasvua, mutta käytännössä tehdään koko ajan päätöksiä, jotka tekevät yrittämisestä ja kasvuyrittäjyydestä entistä vaikeampaa.

Tällä kertaa verenpaine nousi, kun luin Kauppalehdestä uutisen startup-viisumista. Tarkoituksena on ollut luoda viisumikäytäntö, joka auttaa saamaan Suomeen kasvua ja skaalautumista tavoittelevia innovatiivisia startup-yrittäjiä.

Hallituksen nuiva maahanmuuttopolitiikka on näemmä kuitenkin vesittämässä tämänkin hankkeen. Startup-viisumin sijaan on valmisteilla kaksivuotinen oleskelulupa, jonka myöntäminen edellyttää Tekesin lausuntoa liiketoimintasuunnitelmasta ja kasvupotentiaalista.

Joku voi tietysti tässä kohtaa kysyä, a) tarvitseeko niitä hupparipoikia varten nyt erikseen viisumikäytäntöä ja b) onko tuo suunniteltu käytäntö nyt niin huono.

Suunniteltu käytäntö on huono, koska startupeja houkuttelee moni muukin maa, ja moni muu tekee sen meitä paremmin. Suomi ja Helsinki lähtevät kisaan takamatkalta syrjäisen sijaintinsa ja pienemmän asukastiheytensä vuoksi vaikkapa Lontooseen ja Berliiniin verrattuna. Virossa puolestaan maahantulokäytännöt ovat meikäläisiä huomattavasti simppelimmät. Berliinissä ja Tallinnassa startup-yrittäjä myös elelee paljon halvemmalla kuin Helsingissä.

Vaikka Tekes onkin parantanut prosessejaan viime vuosina, on silti nurinkurista vaatia viranomaisarviointia oleskeluluvan perusteeksi. Kasvuyrittäjyys on semmoinen laji, että kyllä routa porsaan kotiin ajaa varsin nopeasti, jos liiketoimintasuunnitelma paljastuu huonoksi. Semminkin, kun ei tarvitse olla edes huolissaan, että kasvuyrittäjäksi havitteleva aikoisi hyväksikäyttää Suomen sosiaaliturvaa. Sitä kun ei yrittäjällä täällä käytännössä ole.

No, entäs se hupparikansa sitten – tarvitaanko niitä tyyppejä tänne todella niin kovasti? Etlan Mika Maliranta ja Paolo Fornaro kirjoittivat muutama päivä sitten Hesarissa Eurostatin tutkimuksesta, jossa selvisi, että pk-kentässä suurin arvonlisä ja eniten uusia työpaikkoja syntyy nuorissa kasvuyrityksissä. Heidän näkemyksensä oli, että yritystukia tulisi kohdentaa entistä tarkemmin juuri näille yrityksille.

Startupeilla on myös monia muita positiivisia vaikutuksia ympäristöönsä. Ensinnäkin ne tarjoavat erinomaisen kanavan kaupallistaa akateemisen tutkimuksen tuloksia ja kasvaessaan ne työllistävät akateemisesti koulutettuja ihmisiä. Ei ole sattumaa, että Suomen ensimmäinen startup-keskittymä rakentui juuri yliopiston ympärille – kuten tapahtui myös maailman startup-mekassa Piilaaksossa.

Toisekseen startupit tarjoavat suurille yrityksille ketterän innovaatioalustan. Suuryritykset ovat yhä kiinnostuneempia hyödyntämään innovatiivisia kasvuyrityksiä muun muassa etsiessään tuotteilleen uusia sovellusalueita, hakiessaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tehostaessaan prosessejaan. Vireä startup-keskittymä houkuttaa siis paikalle myös suuria yrityksiä – ja nyt en puhu ainoastaan kotimaisista firmoista.

Kolmanneksi startup-kulttuuri on aidosti kansainvälistä. Näissä pienissä firmoissa työskentelee usein monia eri kansallisuuksia ja ne tekevät lähes alusta lähtien bisnestä kansainvälisillä markkinoilla. Samalla ne tuovat Suomeen uudenlaista ajattelua, uusia toimintatapoja, uutta osaamista – ja vientituloja. Niitä tämä pikkuinen ja sisäänpäin lämpiävä maa todella tarvitsee.

Tuo kolmas mainitsemani syy on myös tärkeä perustelu sille, miksi koko startup-viisumia alun perin lähdettiin valmistelemaan.

No, nyt saadaan tärkeän uudistuksen sijaan jonkinmoinen tuluskukkaro. Sen sijaan, että avaisi latua Suomen elinkeinorakenteen uudistumiselle ja tulevaisuuden kasvubisnekselle, hallitus jatkaa johdonmukaista linjaansa hiipuvan savupiipputeollisuuden aisankannattajana.

Kyllä minä sen ymmärrän, että sellunkeitollekin pitää tässä maassa taata siedettävät olosuhteet. Mutta sitä en vaan millään ymmärrä, että muilta bisneksiltä vedetään matto alta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Taidat olla äitisi tyttö..(_;))

Pekka Pylkkönen

Olen ihan samaa mieltä tuosta. Suomella ei pitäisi olla mitään syytä vaikeuttaa osaajien maahanmuuttoa entisestään. Heidän panoksensa on pelkästään kotiin päin, monella tavalla ja isolla volyymilla.

Mutta näen kyllä vihreät jopa huononpana vaihtoehtona yrittäjien näkökulmasta. Veroja ja erilaisia pilkunviilausnormeja ehdotetaan niin kiireellä että vasemmistokin jää taakse. Startupyritykselle toki yritystuet saattavat tehdä toimintaympäristöstä suotuisan, mutta nekin palavat nopeasti Tekesin kanssa byrokratiavääntöön ja korkeaan kustannustasoon.

Eikä vanhaa teollisuutta kannata väheksyä uuden luonnin ohessakaan. Tovi sitten julkaistun selvityksen mukaan työn tuottavuus on korkeinta Imatran seudulla, sattuneesta syystä. Helsingin seutu on toki hyvänä kakkosena.

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg

Olisi ihan kiinnostavaa kuulla esimerkkejä niistä veroista ja pilkunviilausnormeista.

Pekka Pylkkönen

Energian ja liikenteen verotus, erilaiset tasa-arvosuunnitelmat ym työpaikoille, subjektiivisen Päivähoito - oikeuden rajoituksien torppaaminen...

Käyttäjän KaisaHernberg kuva
Kaisa Hernberg Vastaus kommenttiin #6

Pilkunviilaussääntöjä? Heh.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Joskus aikanaan eli vuoteen 2007 asti äänestin Vihreitä. Vihreillä nimittäin tuntui olevan arvot kohdallaan.

Sen jälkeen on tapahtunut pari asiaa.

Ensinnäkin olen oppinut ymmärtämään nykyisen kapitalistisen talousjärjestelmämme toimintamekanismeja ja huomaamaan, että Vihreät tarkastelevat asioita kapitalistien näkökulmasta.

Kirjoituksesi otsikko kuulostaa minun korvissani tällaiselta: "Suomestako banaanivaltio -- sen kun näkisi." No, tosiasia on, että Suomi on jo banaanivaltio. Ei tänne tarvita uusia yrittäjiä sen toteuttamiseksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

VALE MISSÄ ELÄMME:

"Metsäteollisuus tuhoaa luontoa ja myy vain iänikuista sellua tai sitten biodieseliä, kun aikoja sitten arvioitiin, että metsäteollisuuden jalostusastetta nostamalla voisi tuoda Suomeen jopa 200 000 pysyvää työpaikkaa. Pörssiyhtiöiden johto ei halua muutosta, sillä se ihkaisi omia voittoja ja puusta joutuisi maksamaan jopa enemmän sen arvostuksen nousun myötä."

http://www.anttiheikkila.com/blogi/vale-missa-elamme/

Toimituksen poiminnat