KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Lisää pääkonttoreita Helsinkiin

Olin aiemmin tällä viikolla Amchamin tilaisuudessa, jossa lanseerattiin hanke kansainvälisten yhtiöiden alueellisten pääkonttorien saamiseksi pääkaupunkiseudulle. Nykyisellään Helsingin seutu on kv-pääkonttorien määrässä reippaasti jäljessä muita pohjoismaisia pääkaupunkeja, etenkin Tukholmaa.

Todella mielenkiintoisessa tilaisuudessa kuultiin Zalandon ja Bayerin maakonttorien vetäjiä sekä erilaisten maavertailujen ja tutkimusten tuloksia. Itselleni tarttui mieleen erityisesti neljä asiaa:

1) Globaalien yritysten näkökulmasta ei ole mitään Helsinkiä, Espoota ja Vantaata, on vain “Helsinki Region”. Esimerkiksi Bayerin saksalainen maajohtaja puhui aluksi siitä, kuinka yhtiö oli päättänyt sijoittaa T&K-keskuksensa Helsinkiin, kunnes paljastui, että keskus sijaitsee itse asiassa Espoossa.

2) Pääkonttorin ylläpitokustannukset ovat pääkaupunkiseudulla edullisemmat kuin esimerkiksi Tukholmassa, Berliinissä tai Kööpenhaminassa. Etenkin työvoimakustannukset.

3) Kansainvälisiä yhtiöitä vetää Helsingin seudulle erityisesti verrattain edullinen koulutettu työvoima sekä hyvä innovaatioekosysteemi, johon kuuluu sekä akateemisia instituutioita että startup-yrityksiä. Tänne perustetaan tyypillisesti juuri T&K- ja suunnittelutoimintoja.

4) Kun puhutaan koulutetusta työvoimasta, sillä ei tarkoiteta pelkästään suomalaisia. Esimerkiksi Zalandon teknologiakeskukseen on palkattu parin viime vuoden aikana osapuilleen viisi sovelluskehittäjää kuukaudessa. Suomessa hyvistä koodareista alkaa olla pulaa, mutta Venäjältä heitä löytyy, ja venäläiset muuttavat mielellään Suomeen.

Vaikka mikään näistä asioista ei suorastaan tullut yllätyksenä, oli silti pysäyttävää kuulla ne tällä tavoin yhdellä kertaa tarjoiltuna. Politiikan näkökulmasta nimittäin tilanne on varsin erikoinen: 1) Pääkaupunkiseudun kunnat kilpailevat keskenään, ja metropolikunta kiinnostaa ainoastaan helsinkiläisiä. 2) Työvoiman kalleudesta on tullut Suomessa mantra, jota hoetaan joka välissä, ja aika paljon poliittista tarmoa kohdistuu työvoimakustannusten alentamiseen kilpailukyvyn nimissä. 3) Meillä fokusoidaan todella voimakkaasti teolliseen vientiin ja todella vähän korkean osaamisen ja lisäarvon liiketoiminnan saamiseen Suomeen. Koulutuksesta ja tutkimuksesta leikataan. 4) Ulkomaisten työntekijöiden maahantulosta ja työlupien saamisesta on tehty mahdollisimman hankalaa.

Hienoa kuitenkin, että tällainen hanke on saatu liikkeelle. Sekin on hienoa, että sitä tukemassa ovat niin Uudenmaan liitto kuin Helsinki Business Hub, eli tässä kohtaa pyritään aidosti yhteistyöhön yli kuntarajojen. Vielä kun valtakunnanpolitiikassakin tajuttaisiin, mistä niitä talouskasvun ajureita löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

En ymmärrä täysin tuota helsinkikeskeisyyttä näiden osalta, Tietoverkot mahdollistavat kuitenkin työskentelyn ympäri maailman, Intiasta asti käsin, niin miksei maakunnistakin? Tilat helsingissä ovat kalliimmat, Työläisten palkkakustannukset kovemmat johtuen elinkustannuksista ja kilpailusta eri toimijoiden kesken osaajista. rivitalo kolmion hinnalla jostain pääkaupunkiseudun laitamilla saa muualta suomesta järvenranta talon. Varmaan useat perheelliset, jo ammattitaidon hankkineet ihmiset voisivat mielellään työskennellä syrjemmässä, kaukana helsingin ruuhkasta, JOS se heille olisi mahdollista.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olennainen kysymys kai on, että tarvitsevatko yritykset pääkonttoreita? Tähän saakka en ole nähnyt suuryritystä joka ei olisi tarvinnut.

Hannu Töyri

Nokia eli pitkään ilman pääkonttoria, kunnes se rakennettiin Espoon Keilaniemeen, no sen jälkeiset tapahtumat on varmaan vielä kaikilla muistissa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Anna jokin esimerkki ulkomaalaisten työntekijöiden maahantulon vaikeudesta ja työluvista pääkonttoreiden rekryssä. Ei pidä sekoittaa pakolaisia VOK:ssa tähän asiaan ja ne (edulliset suomalaiset palkattavat) työntekijät kyllä omaavat työluvat, verokortit ja muut vastaavat systeemit. Asunnon saannista vapailta markkinoilta voi olla vaikeuksia, josta selviää rahalla.
Vasenvuhreästä jargonista jäi puuttumaan köyhät, syrjäytyneet ja kaikkein heikommat ihmiset, muuten ihan asiallinen blogi.

ps Odotan pelolla sitä päivää kun : Hyvää huomenta, myös kaikille syrjäytyneille, koulutusleikatuille vanhoille ja muille hallituksen kiusaamille ihmisille.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoista, että Vihreät ajavat aktiivisti hiilidioksidipäästöjä lisääviä hankkeita. Raha se on Vihreillekin luontoa tärkeämpi asia.

Toimituksen poiminnat