KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

On aika tarttua yritystukiin, Orpo

Hallituksen keväinen puoliväliriihi tuotti pettymyksen: yritystukiin ei suurista ennakkopuheista huolimatta kajottu lainkaan. Kuulimme selityksiä siitä, että suorista tuista löytyy vähänlaisesti karsittavaa, ja verotukia on ollut tapana käsitellä syksyisin budjettiriihessä.

Ensimmäinen selitys on sinänsä ihan pätevä. Yritystukien suuri massa todella muodostuu erilaisista verotuista. Nyt sitten nähdään, miten selityksen toisen osan kanssa käy. On syksyn budjettiriihen aika, ja verotusta käydään läpi.

Toistaiseksi hallituspuolueiden suunnalta ei ole pahemmin kommentteja yritystuista tihkunut. Kansanedustaja Juhana Vartiainen otti ansiokkaasti kantaa asiaan, mutta ministerit ovat keskittyneet muihin asioihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yrityksille myönnetään verotukia 2,7 miljardia euroa vuodessa. Viime vuonna valtion budjetti oli reilut 55 miljardia euroa, joten kyse on valtavasta summasta. Verotuet eivät näy budjetissa menopuolella, mutta ne ovat pois tulopuolelta.

VATT on tutkinut yritystukia perusteellisesti, ja lopputulema on selkeä: verotuet vääristävät kilpailua eivätkä tuota tavoiteltuja kansantaloudellisia hyötyjä. Verotuet lihottavat suurten yritysten kassaa ja heikentävät pk-yritysten asemaa markkinoilla.

Hallitukselta onkin jo pitkään ja hyvästä syystä kysytty, miksi meillä on varaa näin avokätiseen, epätasa-arvoiseen ja tehottomaksi todettuun tukijärjestelmään, mutta esimerkiksi koulutuksesta ja akateemisesta tutkimuksesta on pakko tinkiä.

Kansantalouden mittarit näyttävät nyt kasvua. Valtiovarainministeriön ylijohtaja toteaa kolumnissaan, että nyt on hyvä aika tasapainottaa taloutta. Mitäs jos sitä tasapainoa ei tällä kertaa haettaisi päiväkotilapsilta, vanhuksilta ja kehitysmaista, vaan sieltä, missä on kosolti varaa ottaa.

Tutustu Vihreiden yritystukiremonttiin

Lue blogikirjoitukseni verotukien kilpailukykyvaikutuksesta

Lue VATT:in raportti energiaintensiivisen teollisuuden sähköveron palautuksesta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Miljardiluokan tuulivoimatuki joka kaiken lisäksi sotkee sähkömarkkinat olisi ensimmäisiä lopetettavia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Unohtuiko vihreiltä Varallisuusveron-,kelamaksunpoisto?
Entä perintöveronpoisto?
Vihr.lanka kertoo että myös vihr.oli neuvotteluissa mukana kun edm.Perheyritykset ja EK oli lopannut Vanhasen II-hallitukselle.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ensiksi täytyisi poistaa veronmaksajien suora tuki Yleisradiolle, joka on lähes 0,5 miljardia euroa vuodessa. Taitaa myös olla suurin yritystuki mitä tällä hetkellä on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi? Eikö YLE ole lakisääteinen palvelu kansalaisille? Maksetaan verovaroilla.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tällä hetkellä toki lakisääteinen, mutta näin ei välttämättä tarvitsisi olla. Nykyinen verorahoitusmalli ei ole tätä päivää. Ylen tarpeellisuudestakin voidaan olla montaa mieltä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Lakisääteistä hömppää ? Eikö sitä voi kapalliset kanavat tarjota ?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Aivan oikein. Ensimmäisenä pois täysin turha tuulivoiman syöttötariffituki pois.

Suomen ei kannata rakentaa tuulivoimaa edes ilman tukia. Kuten tiedetään, tuulivoima toimiessaan syrjäyttää vesivoiman, niin yhtään grammaa CO2-päästöjen vähennyksiä ei synny.

Kun huomioidaan tuulivoimarakentamisen synnyttämät päästöt (betonin valmistus, teräksen valmistus, harvinaisten metallien valmistus, kuljetukset ym.) tuulivoimarakentaminen vain lisää päästöjä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tosiaan, Suomen suurin yksittäinen yritystukien saaja on Tuuliwatti Oy.

Paljonko Hernberg olisi valmis leikkaamaan Tuuliwatin tuesta? 10 prosenttia, puolet, kaikki? Vai annetaanko nykyisen päälle lisää, kuten vihreät ovat vaatineet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se on metkaa kun oppositiossa on aina hyviä aloituksia. Mutta sulassa sovussa on joka ikinen puolue -03-19 tehnyt kepu,kok politiikkaa.Osallistunut rikkaiden ja yritysten verojenpoistoon.Maksellut Kreikan tukipaketteja ym.
nyt-15 myös oppositiossa 12v olleet PSja UV.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kaisa: tuuleen on tuhlattu rahaa tähän mennessä 441 881 875,45 € .

Summa kumuloituu tuulisuudesta ja sähkön hinnasta riippuen vuoteen 2030 mennessä noin 3000-4000 miljoonaan euroon, hukkaan heitettyjä miljardeja.

Kaisa hyvä , ajatelkaa nyt ihan pieni hetki omilla aivoillanne ja miettikää , miten nuo miljardit voitaisiin käyttää vaikkapa koulutusleikkausten perumiseen.

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Esimerkki turhasta, suorastaan vahingollisesta, valtion avokätisestä suoran tuen ja verohelpotusten yhdistelmästä; http://www.mara.fi/uutishuone/tiedotteet-2/matkail...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Pullonpalautusrahoja" näihin verrattuna:

Kepun SOTE-Pajatso:
TE: "Käsittämätön hinta" – Hallitus laittaa miljardi euroa it-hankkeeseen
9.8.2017 KL
Pääministeri Sipilän väläyttämää hintalappua ihmetellään myös konsulttiyhtiö CGI:ssä, jolla on vuosikymmenten kokemus suomalaisista sote-projekteista.
"Maakuntien sote-järjestelmät vaativat paljon työtä, mutta emme ymmärrä, mihin miljardi euroa on tarkoitus käyttää", johtaja Matti Häkkinen sanoo.

-JK.Siinä konsulttifitmat tekee kunnon tiliä kansan taskuilta.

http://www.is.fi/digitoday/art-2000000540328.html

http://www.is.fi/digitoday/art-2000000543541.html?...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Niin tässähän valtio tukee veromarkoilla veromarkkojen siirtymistä Viroon. Ymmärtävätköhän kansanedustajat, että maksamalla varustamoille tukia siirretään alkoholiverojen tuotto Viroon, Saksaan tai muihin matkustajaliikenteen kohteisiin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Yritysten voitot tulee turvata tukia jakamalla ja onnettomiin tukiin tuulivoimalle.

Toimituksen poiminnat