KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Ilmastolupaus uudelle vuodelle

Kohta se alkaa, vuosi 2019. Joka paikka on täynnä juttuja uudenvuodenlupauksista. Uutena lajityyppinä nähdään nyt paljon ohjeita, miten uuden vuoden voi aloittaa muuttamalla omia elämäntapojaan ilmastoystävällisemmiksi.

Tiedäthän – syö enemmän kasvisruokaa, pyöräile työmatkat, lennä vähemmän.

Kannustan ihan ilman muuta jokaista noudattamaan näitä hyviä neuvoja. Omilla elämäntavoilla on paljon merkitystä.

Siltä varalta, että sinua sattuu kiinnostamaan myös, millä tavoin voit vaikuttaa omaa elämäntaparemonttia laajemmin, kokosin kätevän uudenvuoden vinkkilistan. Kas tässä:

1. Työ- ja koulumatkojen hiilijalanjälki alas
Vaadi työnantajaltasi henkilöstöetuja vähähiiliseen liikkumiseen: työsuhdematkalippuja ja -polkupyöriä, liikkumispalvelupaketteja, kimppakyytejä, yhteiskäyttöautoja. Huomauta, että taksin käyttäminen on usein työnantajalle edullisempaa kuin työsuhdeautot ja -parkkipaikat. Ehdota, että työsuhdeautoiksi hyväksytään jatkossa ainoastaan sähköautoja tai muita yhtä vähäpäästöisiä autoja. Jos työpaikkasi valmistelee muuttoa uusiin tiloihin, vaadi, että sijainnin valinnassa painotetaan hyviä joukkoliikenneyhteyksiä. Vaadi lastesi koululle enemmän ja parempia pyörätelineitä sekä autoliikenteen rajoittamista koulun ympäristössä.

Miksi: Liikenne on yksi suurimmista kasvihuonekaasupäästöjen lähteistä, ja toistaiseksi liikenteen päästöjä ei ole saatu vähenemään.

2. Vegeä työpaikka- ja kouluruokalaan
Pyydä työpaikkaruokalaan päivittäistä vegaaniannosta sekä ilmastokuormituksen huomioimista raaka-ainevalinnoissa. Tee kotikunnassasi aloite, että kouluissa ja päiväkodeissa pitää olla joka päivä vapaasti saatavilla riittävän ravitsevaa vegaanista kasvisruokaa ja että julkisissa ateriapalveluhankinnoissa painotetaan raaka-aineiden ilmastovaikutuksia.

Miksi: Ruuantuotannon ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Työpaikka- ja kouluruokailu on tärkeä osa monen ihmisen arjen ruokavalintoja.

3. Firman päästöt kuriin
Ehdota, että työpaikallasi sisällytetään päästövähennysten aikaansaaminen johdon ja henkilöstön tulospalkkiokriteereihin. Ehdota sisäisen kasvihuonepäästöhinnoittelun käyttöönottoa vähähiilisempiin investointeihin kannustamiseksi. Edellytä hiililalanjälkikriteeriä työnantajasi ja kotikuntasi hankintoihin ja investointeihin. Kannusta työnantajaasi ottamaan käyttöön ilmastotieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet (science-based targets) omassa toiminnassa, energian hankinnassa ja arvoketjussa.

Miksi: Yrityksissä pystytään tekemään tehokkaita ja kauaskantoisia ilmastopäätöksiä usein paljon ketterämmin kuin valtioiden tasolla. Suuren, kansainvälisesti toimivan yrityksen arvoketjussa voi olla kymmeniä tuhansia alihankkijoita, tavara- ja raaka-ainetoimittajia, logistiikkakumppaneita, energian tuottajia jne.

4. Vähähiilisempi harrastaminen
Organisoi kimppakyydit lasten harrastuksiin. Vaadi kotikunnaltasi ja urheiluseuroilta parempia mahdollisuuksia lähiharrastuksiin. Peräänkuuluta parempia joukkoliikenneyhteyksiä ja turvallisempia pyöräreittejä harrastuspaikoille ja esimerkiksi lähiluontoon.

Miksi: Ilmastoystävällinen kaupunkirakenne on sellainen, jossa arjen tärkeät asiat pystyy hoitamaan ilman yksityisautoilua.

5. Käytä ääntäsi
Äänestä kevään eduskuntavaaleissa ehdokasta, jolla on selkeitä näyttöjä ilmastotyöstä. Älä usko pelkkiä kauniita lupauksia, vaan ota selvää, miten ehdokas ja hänen edustamansa puolue ovat aiemmin toimineet. Tue hyviä ehdokkaita jo ennen vaaleja lähtemällä mukaan tukiryhmään tai lahjoittamalla rahaa vaalikampanjaan.

Miksi: Maailmaan mahtuu paljon puhetta, mutta teoilla maailmaa muutetaan.

Kas näin – kohti entistä ilmastoystävällisempää vuotta 2019!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vihreiden ympäristölupaukset tuntuvat aina liittyvän siihen mitä muiden pitäisi tehdä, ei siihen mitä itse tekee.

Minäkin annan uudenvuodenlupauksen: Käsken naapurin lopettaa tupakanpolton ja siirtyä vähälihaisempaan ruokavalioon. Käsken sen myös vaihtaa autonsa fillariin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sorgge, mutta hiukan repeilin :D

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Sarkasmi on mainio huumorin laji.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tyypillinen vihreä ilmastopaniikin levittäjä, sitä paremmin tienaa mitä enemmän saa paniikkia levitettyä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi yksityisautoilua tulisi lisätä voimakkaasti. Autoilija nimittäin maksaa valtiolle yhdestä hiilidioksiditonnista erilaisia veroja ja maksuja vajaat 1000 euroa. Tästä noin puolet tulee bensasta ja loput muista maksuista.

Yhdestä co2-tonnista saaduilla rahoilla valtio voi joko suoraan ostaa 60 tonnia päästökiintiöitä, tai sitoa hiilidioksidia ilmasta 50-100 tonnia. Alkuvaiheessa sitomisen voi hoitaa halvemmallakin esimerkiksi metsänhoidollisilla toimenpiteillä.

Tällöin jokainen ajettu kilometri vähentää päästöjä 50 kilometrin edestä. Nykyisellä tahdilla Suomi saavuttaisi nollapäästöisyyden jo tammikuun alkuviikkoina ja loppuvuosi olisi pelkkää bonusta. Kyse on ainoastaan siitä, etteivät poliitikot halua näin tehdä. Kyse ei ole siitä, syönkö kasvislasagnea vai tavallista.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ensimmäiseksi tuli mieleen, että Twitterin parodiatilit ovat levinneet Uuden Suomen puolelle.

Toimituksen poiminnat