KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

10 feminististä tekoa, jotka seuraavan hallituksen pitää tehdä

Tasa-arvo on tällä hallituskaudella ottanut takapakkia – tärkeitä uudistuksia on jäänyt tekemättä ja aiempia hyviä käytäntöjä on purettu. Seuraavalla hallituksella on siis paljon töitä tehtävänä, jotta tasa-arvoasiat saadaan hilattua edes aiemmalle tasolle saatikka eteenpäin. Naistenpäivän kunniaksi listaan kymmenen feminististä uudistusta, jotka seuraavan hallituksen pitää tehdä.

1. Toteutetaan perhevapaauudistus
On korkea aika saada tasa-arvoa lapsiperheiden työnjakoon. Nykyisin äidit pitävät 90,5 prosenttia vanhempainrahapäivistä ja kotihoidon tuen saajista naisia on 93 prosenttia. Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaata. On aivan selvää, ettei tilanne muutu, jos “perheiden annetaan valita itse”, sillä vanhanaikaiset asenteet ovat tiukassa. Naisilla on suuri sosiaalinen paine jäädä kotiin ja miehillä puolestaan olla jäämättä. Tarvitaan vahvoja kannustimia, jotta isille on sosiaalisesti hyväksyttävää jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan nykyistä pidemmäksi ajaksi.

2. Palautetaan subjektiivinen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen
Kunnallinen päivähoito on ollut yksi tärkeimmistä viime vuosisadan tasa-arvoa edistävistä uudistuksista, ja subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta luopuminen oli suuri isku niin lasten kuin vanhempienkin tasa-arvolle. Päiväkoti ei ole mikään narikka, jonne vanhemmat hylkäävät lapsensa työpäivän ajaksi. Laadukas varhaiskasvatus on olennainen osa lasten oppimispolkua ja auttaa tasaamaan kotitaustasta johtuvia eroja lasten oppimisvalmiuksissa.  

3. Parannetaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksia
Translaki pitää uudistaa kiireellisesti, jotta nykyiset räikeät ihmisoikeusloukkaukset saadaan kitkettyä pois. Sukupuolen korjaamisen pitää perustua henkilön omaan ilmoitukseen, eikä oikeudellinen korjaaminen saa edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä diagnoosia, hormonihoitoa tai leikkauksia. Oikeudellinen sukupuolen vahvistaminen pitää mahdollistaa myös alaikäisille. Intersukupuolisille lapsille pitää taata kasvurauha kieltämällä lääketieteellisesti tarpeeton sukuelinkirurgia ja hormonihoidot. Lainsäädäntöön pitää saada kolmas sukupuoli.

4. Siirrytään sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin
Miesten asevelvollisuus on yksi räikeimmistä tasa-arvo-ongelmista Suomessa. Asepalvelusta pitää kehittää siirtymällä ensin sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin ja valikoivaan asevelvollisuuteen ja pidemmällä aikavälillä vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

5. Tuetaan väkivallan uhreja nostamalla turvakotien rahoitusta ja lisäämällä tukikeskusten määrää
Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa pelottavan yleistä ja samaan aikaan väkivallan uhrien auttamiseksi tehdään aivan liian vähän. Turvakotien ulkopuolelle jää jopa yli tuhat ihmistä vuosittain, ja valtion ylläpitämiä seksuaalisen väkivallan uhrien tukikeskuksia on vain yksi. Molempien resursseja pitää kasvattaa huomattavasti nykyisestä.

6. Päivitetään raiskauksen ja seksuaalisen ahdistelun määritelmät rikoslakiin
Nykyinen raiskauksen määritelmä edellyttää väkivaltaa tai sen uhkaa ja seksuaalinen ahdistelu määritellään ainoastaan fyysisenä kosketuksena. Raiskauksen määritelmän tulee perustua suostumuksen puutteeseen ja sanallinen häirintä sekä muut häirinnän muodot tulee huomioida laissa.

7. Otetaan anonyymi rekrytointi käyttöön kunnissa ja valtionhallinnossa
Laaja tutkimusnäyttö osoittaa, että työnhakijan sukupuoli sekä esimerkiksi oletus hakijan ulkomaalaisuudesta vaikuttavat rekrytointipäätöksiin. Julkisen sektorin pitää toimia tiennäyttäjänä ja ottaa laajasti käyttöön anonyymit rekrytointikäytännöt, joissa hakemuksista ei alkukarsintavaiheessa käy ilmi hakijan nimeä tai sukupuolta.

8. Panostetaan opetushenkilöstön sukupuolisensitiivisyyskoulutukseen
Suomessa vuonna 2019 edelleen suositellaan maahanmuuttajatytöille lähihoitajakoulutusta koulumenestyksestä riippumatta ja opiskelualat ovat vahvasti sukupuolittuneita. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja opinto-ohjauksen ammattilaisten osaamista pitää kehittää, jotta aikuiset eivät huomaamattaan toista luutuneita sukupuolistereotypioita vaan tukevat lasten ja nuorten kasvua ja valintoja näiden omista lähtökohdista.    

9. Taataan vähintään toisen asteen koulutus kaikille
Koulutus on yksi tehokkaimmista keinoista, joilla ihmiset taustasta riippumatta voivat parantaa omia menestymisen mahdollisuuksiaan. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla on aidosti mahdollisuus hankkia riittävä koulutustaso työelämää varten. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään toisen asteen koulutusta kaikille. Aidosti maksuton toinen aste, ammattikoulutuksen lähiopetukseen panostaminen, riittävä erityis- ja tukiopetus sekä laadukas opinto-ohjaus ovat olennaisia keinoja varmistaa, ettei kukaan putoa kyydistä jo nuorella iällä.

10. Nostetaan kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoituksen tasoa
Suomen on vauraana maana kannettava vastuunsa maailman köyhimmistä ihmisistä. Kehitysyhteistyörahoituksen taso pitää nostaa vähintään YK:n edellyttämälle vähimmäistasolle 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja ilmastorahoitusta pitää lisätä. Tämä on tärkeä tasa-arvoteko, sillä naiset ja tytöt ovat kehittyvissä maissa usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ja kärsivät pahimmin myös ilmastonmuutoksen seurauksista. Naisten ja tyttöjen koulutukseen sekä lisääntymisterveyteen panostaminen parantaa paitsi heidän oma elämänlaatuaan, heijastuu positiivisesti myös muualle yhteiskuntaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Erinomaiset teesit! Naulataan nämä hallituksen oveen.

Pekka Pylkkönen

Naulatkaa otsaanne ne. Vahinkoa tuskin syntyisi.

Vihreillä ja Talebaneilla on päivä päivältä vähemmän eroa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kommenteissasi on päivä päivältä vähemmän järkeä. Pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa tasavallan presidentiltä tänään Mäntyniemessä klo 10.00. Vahinkoa tuskin syntyy. Kepulla ja persuilla on päivä päivältä vähemmän eroa.

Sen jälkeen pääministeri pitää tiedotustilaisuuden Kesärannassa noin kello 10.45.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Yhdenkään vastuullisen politiikon ei pitäisi ehdottaa tehottomien kehitysapujen kasvattamista tilanteessa missä itse paikataan budjettia velalla.

Täysin edusvastuutonta puhetta.

Muuten monista asioista samaa mieltä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos ihminen sairastaa skitsofreniaa, ja siltä pohjalta haluaa sukupuolenkorjausleikkausta, pitäisikö se mielestäsi todella tehdä? Luulenpa, että lääkärit eivät siihen kyllä suostu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomi, naisten oikeuksien mallimaa – kaukana siitä. Naisiin kohdistuva väkivalta on meillä yleisempää kuin pääosassa muita EU-maita. Tasa-arvosta on turha puhua niin kauan kuin ratkaisuja ei haluta löytää esimerkiksi parisuhdeväkivaltaan, joka vuosittain tappaa 15 naista.

Joka kolmas nainen kokee väkivaltaa parisuhteessa jossain vaiheessa elämäänsä ja joka vuosi 50 000 naista joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi. Tilastotietoa piisaa ja ratkaisuja on tarjolla. Poliittinen tahto on se, mitä puuttuu. Nyt on aika varmistaa, että seuraava sukupolvi voi kasvaa ilman väkivaltaa!​

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"...ja joka vuosi 50 000 naista joutuu seksuaalisen väkivallan uhriksi."

Pitkän matematiikan osaamisellasi varmasti pystyt kertomaan, millaisiin lukuihin tämä väite perustuu?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomessa raiskaus on kyseessä, jos uhri pakotetaan väkivallalla sukupuoliyhteyteen tai jos tekijä käyttää hyväksi uhrin kykenemättömyyttä puolustaa itseään tai ilmaista tahtoaan. Raiskausta ei siis määritellä uhrin suostumuksen puutteen perusteella.

Suomessa seksuaalisen väkivaltaa kokee noin 50 000 naista vuodessa.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/uusi-tutkimus-pa...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En tiedä olenko väärässä, mutta lähihoitajakoulutusta on viiemaikoina tyrkytetty aivan kaikille ihan sukupuolesta riippumatta. Yksipuolisesta suosottelusta pitäisi luopua kokonaan ilman että sukupuolesta tehdään numeroa. Muut kohdat ovat tavoittelemisen arvoisia, ja toivottavasti tulemme ne piakkoin saavuttamaankin.

Toimituksen poiminnat