KaisaHernberg Maailman pelastaminen on loistava bisnes

Mitä me halutaan? Ilmastotekoja!

Seurasin perjantaina Arkadianmäellä nuorten ilmastolakkoa. Eduskuntatalon edusta oli aivan sakeanaan lapsia ja nuoria päiväkoti-ikäisestä lähtien. Porukka huusi kurkku suorana: “Mitä me halutaan? Ilmastotekoja! Milloin? Nyt! Milloin, milloin, milloin? Nyt, nyt nyt!” ja keski-ikäisen sydän meinasi pakahtua. 

Tämän päivän lapset ja nuoret – myös minun kouluikäiset lapseni – elävät tällä maapallolla vielä monen vuosikymmenen ajan. He ehkä näkevät jopa seuraavan vuosisadan vaihtumisen. On ihan selvää, miksi he ottavat ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan kaikkein vakavimmin. He joutuvat elämään pisimpään sen seurausten kanssa.

Lasten ja nuorten on täytynyt nousta barrikadeille, koska heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolvi ei nyt oikein käsitä tätä hommaa. Moni minun ikäiseni ajattelee, että on mahdollista jatkaa samaan malliin ja ei meidän suomalaisten valinnoilla mitään väliä ole ja liha maistuu niin hyvältä ja autosta en kyllä luovu.

Tälläkin hallituskaudella on monia eriarvoisuutta lisääviä päätöksiä perusteltu sillä, että emme voi jättää taloudellista velkaa perinnöksi tuleville sukupolville. Huomattavan vähemmän huolissaan hallituspuolueet ovat olleet siitä ilmastovelasta, jota koko ajan kerrytämme.

Lasten ja nuorten hätähuuto tulevaisuutensa puolesta on se viesti, jota kaikkien pitää nyt kuunnella ja ottaa vakavasti. He haluavat ilmastotekoja, he haluavat niitä nyt. Meidän pitää kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Meinaatko että päiväkoti-ikäiset ja alaluokkalaiset nyt "käsittävät tämän homman"?

Vai olisiko kuitenkin niin että tietyt puolueet ja kansalaisjärjestöt ovat masinoineet pikkulapset oman politiikkansa ajamiseksi?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sanotaan suoraan. Tämä päiväkoti-ikäisten valjastaminen omien poliittisten vankkurien vetäjäksi on moraalitonta. Samoin on myös tuo lietsottu paniikkikäyttäytyminen, jossa ideaaliksi on otettu amerikkalaisten katastrofielokuvien malli, jossa aivot kytketään irti, huudetaan kovasti ja ryntäillään päättömästi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#6
Tämä päiväkoti-ikäisten valjastaminen omien poliittisten vankkurien vetäjäksi on moraalitonta.
.................................

Näiden lasten oikeuksia siinä ennen kaikkea puolustetaan joten mitään moraalitonta siinä ei ole.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #47

Onko niillä pilteillä oikeus rakennustarkastettuun lastentarhaan? Puhumattakaan palotarkastuksesta. Sinnemäki erotkoon tai ainakin saisi vähentää punaviinin litkimistä Vapaavuoren kanssa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Vai olisiko kuitenkin niin että tietyt puolueet ja kansalaisjärjestöt ovat masinoineet pikkulapset oman politiikkansa ajamiseksi?"

Mihin tämä väite oikein perustuu? En tietysti seuraa kovin tiiviisti koulujen, puolueiden tai kansaläisjärjestöjen toimintaa, mutta en ole mitään viitteitä tuollaisesta nähnyt. Miten tämä "masinointi" on käytännössä tehty?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuo "masisnointi" kuulostaa kyllä huvittavalta. Eihän tuollaisiin salaliittoteorioihin kukaan tolkun ihminen usko. Mutta jotain selitystä sitä toki pieni ihminen kaipaa. Se kun on meille vanhoille ukoille vaan niin vaikeata käsittää että nuoriso ei enää lintsaa koulusta sen takia kun se haluaa kokeilla meneekö viina paremmin päähän kun sen vetää tyhjään mahaan. Niin se oli silloin kun me oltiin nuoria, vanhoina hyvinä aikoina...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

Lamminpää kulkee perässä jakelemassa salaliittoteoria-korttia.
Tarkoitatko että päiväkoti- ja ala-asteikäiset lapset ovat osoittamassa mieltään ihan itse eivätkä kenenkään sinne patistamana?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

"Tammelan koulun rehtori Matti Annala sanoo, että lapsi voi lähteä esimerkiksi vanhempansa kanssa mielenilmaukseen anottuaan luvan koulusta. Annala ei usko, että alakoulusta osallistuu luokkia lakkoon, sillä tapahtuma on ensisijaisesti suunnattu vanhemmille oppilaille. Suhtautuminen on kuitenkin suopea.

Kalevan lukion rehtori Eeva-Helena Pelllikka kertoo, että lukiossa asiaan on suhtauduttu positiivisesti ja lakosta on kerrottu opiskelijoille. Pellikka pitää nuorten yhteiskunnallista osallistumista hyvin tervetulleena asiana.

Myös lukiolaisen on anottava ryhmänohjaajalta vapaata lakkoon osallistuakseen. Alaikäisen poissaoloanomuksen kuittaa huoltaja."

https://www.aamulehti.fi/a/201505236?utm_source=aa...

Ainakaan Aamulehdessä ei puhuttu päiväkoti-ikäisistä mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #30

Ainakin tässä blogissa puhutaan.

Linkissä joukko alakoululaisia sekä koira lakkopäivänä Taalintehtaan koulusta:
https://www.facebook.com/annonsbladet/photos/a.683...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Michelle Murphy-Kaulanen alkoi itkeä ja osallistui Tampereella elämänsä ensimmäiseen mielenilmaukseen: "Jos ruotsalainen Greta pystyy toimimaan, niin pystyn minäkin".

Tampereen ilmastomarssille osallistuneet nuoret kertovat jo muuttaneensa elämäntapojaan monin tavoin. "Yritän olla ostamatta uusia vaatteita ja tavaroita."

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Kun ei muulla tavalla enää saa asiaa esille, aletaan käyttää epätoivoisia keinoja.

Greta, jolla on aspergerin oireyhtymä. Kyseinen lapsi tarvitsee erityistä ympäristöä ja huolenpitoa. Ongelma ei ole siinä, että hänen kiinnostuksensa kohde on ilmastonmuutos vaan siinä, että hänen oirekuvaan sopiva käyttäytyminen valjastetaan propagandan julistamiseen. Vanhemmat ovat tässä päävastuullisia.

Sitten nämä lapset, jotka ovat vielä siinä iässä, ettei maailmankuva ja toiminnat ole vielä vakiintuneet. Heillä on tarve tulla huomioiduiksi, tulla kuulluksi ja tarve vaikuttaa. Näitä psyykeen kehityksen vaiheita manipuloidaan niin, että lapsi saisi tarpeilleen vastakaikua näistä ilmastoasioista, on todellakin ala-arvoista toimintaa. He eivät todellisuudessa saa tarpeille vastakaikua, koska heidän tarpeensa kohdistuu omiin henkilökohtaisiin auktoriteetteihin, kuten vanhempiinsa, perheenjäseniin, opettajiin ja ikätovereihin. Tuon lintsaamisen hyväksyn normaalina, mutta propagandan valjastaminen näiden nuorten identiteettiin on todella kyseenalaista toimintaa, varsinkin kun asia on häilyvä ja muutoksille altis. Voin sanoa, että näistä mielenosoitukseen osallistujista aika monella tulee myöhemmin "selittämättömiä" paniikkihäiriöitä. Ottaako agitaattorit näistä asioista vastuun? Häikäilemättömyyden huomioiden, voin sanoa, ettei varmuudella ota, vaan syyttää jotain sopivaa ajankohtaista asiaa, kuten sitä, ettei vieläkään muka ole tehty tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittavia tekoja.

Vastuutonta touhua sanon minä. Ilmastovouhotukselta kadonnut loputkin uskottavuudestaan.

Onko meillä vielä vastuullisia sosiaaliviranomaisia, joiden velvollisuus on huomioida tällaisia ilmiöitä ja puuttua niihin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Asperger-oireyhtymä ilmenee siten että ei ujostele. Sehän on tässä tapauksessa vain eduksi. Se ei tarkoita että hän olisi jotenkin hyvksikäytetty saati huomionkipeä.

Petri Lavonen

Uutiskuvassa oli 1/2 v lapsi vaunuissa jonka käteen oli laitettu kyltti " Olen vihainen".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harvoin perheen koiraltakaan mitään kysytään kun tontin laidalle laitetaan kyltti :

"Varokaa vihaista koiraa !"

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Olisiko syytä keskittyä ja hiukan tutkiskella IPCC:n historiaa? Tuon IPCC:n
viimeinen raportti ( edellisten lisäksi ) on se alkusolu koko tälle hysterialle.
Lukuisat matematiikkansa, fysiikkansa ja aurinkotieteessä ym. mainetta niittäneet
tutkijat, oikeammin laaja tieyhteisö ei anna täyttä luottamusta IPCC:n rapor-
teille. IPCC on perustamisestaan rypenyt skandaalista toiseen virheellisten ja
tarkoituksenhakuisten johtopäätöstensä osoittautuessa liioitelluiksi tai vääris-
tellyiksi. Monien tutkijoiden ( myös Suomessa ) kyseinen IPCC-organisaatio
pitäisi lakkauttaa tieteellisesti epäluotettavana organisaationa. Suhteellisen
pienellä vaivalla internet tarjoaa tietoa ja historiaa IPCC:n toiminnasta ja
ryvettyneestä puuhastelustaan ja taloudellisista sidonnaisuuksistaan. IPCC:n
raportit eivät ole Raamattu tai Koraani, myös te Vihreät voitte ne kyseenalaistaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Heti pitää tehdä ilmastotekoja".

Niinpä, nyt ollaan kovasti vaatimassa ikkunan tiivistämistä vaikka katto puuttuu.

Entäs, jos vanhemmat lopettaisivat ostamasta lapsilleen sitä krääsää, mikä valmistetaan epäeettisesti ja ilmastoa pilaamalla.

Entäs, jos "internationaalia" korostava ammattiyhdistysliike ryhtyisi viimein tosi toimiin niissä maissa, joissa oikeasti on tarvetta parantaa työläisten asemaa. (Suomen työläisillä ei ole kovin suurta hätää.)

Entäs, jos tuoteselosteeseen tulisi tieto valmistuksen co2 -päästöstä.

Toisin sanoen ilmastoteot pitäisi kohdentaa sinne, missä vaikutus on suurin.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Perhepiirissä on päiväkoti-ikäinen. Ihan vaivaksi asti hän ei kyllä ole ilmastonmuutoksesta ollut kiinnostunut. Pipsa possusta kyllä.Tässä on nyt vähän alpakan makua. Käytetään lapsia oman agendan ajamiseen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kovasta yrityksestäni huolimatta en pysty olemaan muistamatta, kuinka muutama kuukausi sitten tietty ryhmä huusi kuinka alhaista on tehdä politiikkaa ja ratsastaa raiskattujen lasten kohtaloilla.
Joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään.

Nyt eräs nimeltä mainitsematon ryhmä on kovin innoissaan politikoimassa lasten kautta, onhan kyseessä on ilmasto ja tämän oman viiteryhmän mielestä se "parempi" asia.

Silloinhan se politikointi lasten kautta ei ole pahasta kun se edistää juuri omaa agendaa.... jos sitä käyttää muut niin silloin se on alhaista.

Noh... toisaalta tämä on vaan yksi politiikan tyhmistä lieveilmiöistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lasten masinoiminen oman poliittisen agendan ajamiseen on hieno idea. Odotetaan että joku muu ryhmä järjestää taaperot heiluttamaan vaikka "haittamaahanmuutto seis - rajat kiinni", "valinnanvapaus sotepalveluihin" tai vaikka "Suomen pitää pysyä sotilasliittojen ulkopuolella - ei isäntämaasopimukselle" -kylttejä.

Tätä voisi perustella vaikka sillä että "Tämän päivän lapset ja nuoret – myös minun kouluikäiset lapseni – elävät tällä maapallolla vielä monen vuosikymmenen ajan" ja "He joutuvat elämään pisimpään seurausten kanssa."

Toinen vaihtoehto tietenkin on että kukaan ei käyttäisi lapsia poliittisen uransa tai viiteryhmänsä tavoitteiden pönkittämiseen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Alan Janne päästä kärryille tästä logiikasta.

Ihan mielenkiinnosta odotan seuraavia "NATO --kyllä/ei" sekä SOTE mielenosoituksia .... sisältäen tietenkin sen pakollisen lakon päiväkodista.

Mutta tuo on jo siinä tulevaisuudessa niin peruskauraa, ettei se enään hetkauta.
Se mikä mielenosoituksesta tekee mielenkiintoisen on se, kun haastattelija kysyy mikrofoni kädessä mielenosoittajalta ikää (6v) ja syytä miksi hänen mielestään NATO:on kannattaa tai ei kannata liittyä tai mikä olisi hänen SOTE ratkaisunsa.

Noh... niinhän ne sanoo että nykyisin lapset kehittyy aina vaan nuorampana ja nuorempana viisaammiksi ja viisaammiksi.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Hyvä asia tässä on että nyt lapset lopettavat vaatimukset muoti leluista, tavaroista, lomamatkoista, kyydeistä pitkin ja poikin ja kaikki ruokakin käy.

Hieno homma kun rupeavat pelastamaan maapalloa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#9

Ei käy.... ainoastaan kasvisruoka käy.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joo, lakkaavat monkumasta niitä ainaisia lihapullia ja nakkeja ja ymmärtävät että ninjalegon sijaan pihakuusen kävystä voi rakentaa vaikka mitä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lapsen, ja miksei myös aikuisenkin, kannattaisi soveltaa ratkaisukeskeistä lähestymistapaa möykkäämiskeskeisen lähestymistavan sijasta.

Silloin hän voisikin yhden möykkäpäivän aikana vaihtoehtoisesti istuttaa 500 puuta. Jos ei ole rahaa ostaa 18 c taimea, niitä saa myös ilmaiseksi käpyjä keräämällä.

Näistä puista 200 jää henkiin, eivätkä ne loput 300 aivan hukkaan mene. Henkiin jääneet sitovat seuraavan 50 vuoden aikana n 2 tonnia hiilidioksidia jokainen (runko, oksisto ja juuret yhteensä).

50 vuodessa poistetaan siis 400 tonnia, mikä tekee 8 tonnia vuodessa. Sitominen jatkuu kyllä jonkun sata vuotta, mutta pidetään sitä bonuksena.

Lapsi on siis hoitanut ongelman omalta osaltaan yhdessä päivässä ja voi nyt keskittyä koulunkäyntiin ja muihin ongelmiin. Hän voi esimerkiksi esittää muita niistä noin tuhannesta tavasta, joilla ihminen voi halutessaan hyvittää elämänsä aikana aiheuttamansa päästöt. Tai kehittää uusia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksalaiset käyvät Kroatiassa tutustumassa minkälaiselta oma metsä näyttää 100 v kuluttua.Suosittelen jotain vastaavaa kohdetta meillekin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomessa voi käydä katsomassa, miltä oma metsä näyttää vuonna 2518. Ei se kovin kummoiselta näytä: Pyhä-Häkin kansallispuiston vanhin tunnettu puu on vuodelta 1518, mutta se taisi mennä nurin jokunen vuosi sitten.

Metsä näyttää kauempaa aivan normaalilta, hyvin hoidetulta ja avaralta mäntymetsältä. Vasta lähempää puiden suuri koko lyö silmille. Lahopuuta ja naavapartaa on, mutta ei niin paljon, että se liikkumista haittaisi tai että metsä näyttäisi ryteiköltä.

Jos vanhassa metsässä on pahasti peikkotunnelmaa, siihen on yleensä syynä se, että kaikki suorat puut on viety (kuten tammet Suomesta). Tai kyseessä on hoitamaton talousmetsä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pohjois-Koreassa metsän istuttamista pidetään isänmaallisena (USA tuhosi huomattavan osan metsistä Korean sodan aikana). Vuosittain vietetään metsänistutuspäivää ja uutisissa kerrotaan aina silloin tällöin uusista entistä isommista taimitarhoista.

Asiaa (eli siis kansan ideologista kouluttamista metsänistutuksen suhteen) on edistetty myös elokuvien avulla. Tässä yksi esimerkki:

A Forest Is Swaying (1982, English Subtitles)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Olin näkevinäni mielenosoituksen laidalla vastamielenosoituksessa Turtles-paitaan pukeutuneiden ilmastonmuutosta vastustavien häirikkölauman.

Välissä oli ratsupoliisijoukot ponien selässä pitämässä järjestystä yllä, ettei ihan mellakaksi asti pääse yltymään.

Veeti 3v huusi "LATSAILLE!" ja hetken ihmettelin mitä mahtaa tarkoittaa, kunnes ymmärsin ettei ollut vielä oppinut sanomaan R:ää.

Eikä se ollutkaan vastamielenosoitus, vaan muu lastentapahtuma.
Näissä menee välillä sekaisin onko kyseessä mielenosoitus vai muu kiva lastentapahtuma.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta toinen puoli.

Afrikan monissa valtioissa on lapsisotilaita. Heille tosin ilmastonmuutos on toisarvoista tappamisen ja hengissä pysymisen rinnalla lapsiarmeijan taistellessa toista lapsiarmeijaa vastaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eija-Riitta Korholan kanssa (taas) melko samaa mieltä
https://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/20...

Vihreät ovat etenkin Euroopassa olleet mm. ydinvoimakielteisyytensä takia yksi suurimpia syitä sille miksi päästöt ovat mitä ovat. Eli pitäisi muka luottaa nyt niihin, jotka ovat paljolti syyssä tilanteestamme.... Sorry, Vihreät... luottoni teihin ei ole korkealla ja syitä on lukuisia. Nuorena vielä kannatin teitä, mutta nuoruus ja naiivisuus käyvät turhankin usein yksiin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mielenosoituksessa silmiini osui kyltti kotimaan lentoliikenteestä joka saastuttaa ja sitä pitää rajoittaa, ilmeisesti ulkomaan liikennettä ei tarvitse :D

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Siellä oli myös kyltti: eat pussy, not meat.
Tämä oli se konkreettisin läpyskä koko showssa.

Kotimaan lennot on 0,2% suomen päästöistä. Maininnan arvoista?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minäkin järjestyin alakoululaisena riviin ja heilutin lippua. Kekkonen oli näet käymässä kotikulmillani! Kyllä 60-luvun lapsi presidentin tunsi, ja nykytenava ilmasto-ongelmat.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Luulin, että otsikko on parodia siitä epämääräisyydestä, joka tämän liikehdinnän vaatimuksille on ominaista, mutta ehkä näin ei olekaan.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyvä kirjoitus. Nuorten ilmastotempaus on hyvä esimerkki siitä, että nuoret ovat tiedostaneet ilmastonmuutoksen uhat ja ovat valmiita toimimaan uhkien torjumiseksi. Se, että keski-ikäiset setät vähättelevät ja uhriutuvat, on mitä selkein todistus siitä, että tempaus oli onnistunut. Olen aina tiennyt, että meillä on fiksu nuoriso

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

MIllähän tavoin tuollainen "tempaus" ilmastonmuutosta mahtaa torjua? Jos mielenosoituksia halutaan järjestää, se olisi vakuuttavampaa tehdä esim. lauantaina, niin kukaan ei epäilisi koulusta poisjääntiä osallistumisen motivaatioksi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Se, että keski-ikäiset setät vähättelevät ja uhriutuvat"

Yleensä tälläinen keski-ikäinen mies on kasvanut sinisilmäisestä teini-iästä aikuisuuteen, eikä "omaksu valmiita selitysmalleja" mitä ylhäältä annetaan, pureksimatta niitä.

Ja vaikka sulkisimme Ab Suomi Finland Oy ja ajelisimme jopoilla, hevoskärryillä, lopettaisimme lihan syönnin, globaali ilmasto ei pelastu. Nämä ratkaisut ovat globaalit ja niihin pitää puuttua globaalisti.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kerro vielä, mitkä ne uhat ovat! Ilmaston lämpeneminen ei kyllä ole mikään uhka täällä kylmässä Pohjolassa. En nähnyt yhtään kylttiä tai puheenvuoroa, jossa olisi oikeasti näkynyt mitään uhkia, ainoastaan ulkoa opeteltuja kuluneita kliseitä. Kaikesta näkyy, että nämä lapsukaiset eivät oikeasti ymmärrä mitään luonnon ilmiöistä ja kehityskuluista.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Lue ilmasto-opas.fi. Se on ilmatieteen laitoksen laatima ja ylläpitämä sivusto, jossa on kerrottu seikkaperäisesti ja monipuolisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

Pahin ilmituotu uhkakuva kai on miljoonien pakolaisten saapuminen Suomeen ja tuo voidaan helposti ehkäistä antamalla rajavartijoille vuoden -39 toimintaohjeet rajavalvonnasta.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #31

Opas alkaa jo valheellisella ilmiön määrityksellä. Ilmakehässä ei ole lasikattoa ja energiavuo ilmastossa perustuu eri fysiikan ilmiöihin.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #36

Tuo maan käsitteleminen tasalämpöisenä pallona on melko perustavaa laatua oleva virhe. Esimerkiksi Suomesta karkaa avaruuteen lämpöä 1.5-1-8 kertaa enemmän, kuin mitä tänne auringosta saadaan. Me siis viilennämme jatkuvasti maapalloa, ja selvästi enemmän kuin Pariisin sopimus edellyttää.

Se miksei vuoden keskilämpötila ole pakkasen puolella johtuu vain ja ainoastaan siitä, että etelästä virtaa tänne lämmintä ilmaa.

Oikeasti maapallon lämpötilassa avainasemassa on päiväntasaaja, joka imee auringosta lämpöä paljon enemmän kuin mitä avaruuteen lämpösäteilyä päästää. Tuohon voi halutessaan vaikuttaa lisäämällä heijastuvuutta siellä, tai varjostamalla kevyesti joko yläilmakehässä tai avaruudesta käsin. Kyse on niin pienistä eroista säteilytehossa, että melko pienikin muutos keikauttaa lämpömittarin alaspäin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Lamminpäältä taas hyviä asiaan liittyviä kommentteja nokkeline pilkkanimineen! Mutta mitä asiaan tulee, koulusta lintsaaminen ilmastonmuutoksen vuoksi kieltämättä vaikuttaa hölmöltä. Koulunkäynti näet tuskin on kovin paha ilmastonmuutoksen pahentaja.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Lamminpään kannattaisi edelleenkin yrittää pysyä pelkästään asiassa jos pilkkakirveen terävin kohta on pelkkien hassujen haukkumanimien keksimisessä.

Tunnettuna kiihkovihreänä en edes pyytäisi Lamminpäätä pitäytymään järkevässä asiassa.... hölmömmätkin tarinat kelpaavat.... periaatteella "jokainen kykyjensä mukaan".
Kunhan jäisi se henkilöön menevä nimittely pois.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Voi kauheeta, kyllä nyt Toni Hölmö varmaan itkee. Ai mutta sehän on kuollu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se että osoittaa mieltä ja lakkoilee ei osoita vielä että on valmis toimivaan vaan vasta se että myös tekee niin kuin itse vaatii muita.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Koululainen voisi hyvittää muutaman vuoden päästönsä pelkästään myymällä älykännykkänsä ja ostamalla rahoilla päästöhyvityksiä. Ei tarvitsisi edes Helsinkiin asti matkustaa. Merkkivaatekerralla onnistuisi sama. Sitten vain ylijäämäkaupan kautta, ja ajattoman tyylikkäissä Bundeswehrin kuteissa kouluun.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #46

Ajattomia ovat Wehrmachtin vermeet.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

meillä lapset otti puheeksi ja kertoivat että "opet" koulussa kovasti halusi heidän menevän....

Oli jopa markkinoitu että saa vapaata koulusta

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Niinpä niin, ja kuinkahan monessa koulussa opettajat ovat tuohon kannustaneet?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, ehdottomasti 2010-luvun päiväkoti-ikäiset ovat niin valveutuneita ja itsenäisiä, että ilman minkäänlaista ulkopuolista ohjausta ilmestyvät eduskuntatalon portaille osoittamaan mieltään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ymmärrän että on kiire ja ettei ole aikaa. Minua huolestuttaa että nämä nuoret haluavat välittömästi näkyviä ilmastotekoja, mutta vaikka teko oli jalo ja tarkoitus kuinka hyvä tahansa niin realistisesti Suomen mittakaavassa näkyviä tuloksia on epärealistista vaatia. Se että yhdessä maassa tehdään jotain ilmaston puolesta on toki jo iso asia, mutta jos vain yksi ihminenkon rakentaa taloa ja muut katsoo sivusta rakentuu se talokin pirun hitaasti. Minua itseänikin ahdistaa niin paljon että voisin vaikka tehdä itsemurhan jos se auttaa, mutta onneksi en pysty edelleenkään sitä tekemään ja hyvä niin. Toivon silti yhä voimakkaammin ja hartaammin ettei kenelläkään muulla ole ilmastonmuutoksesta samanlaisia ajatuksia kuin minulla.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Sydänkeskiajalla myös lapsia ja nuoria lähti joukoittain ristiretkille, vaikka homma oli ammattisotilaiden työtä. Huonosti noille kasvaville kävi. Aikalaisille tapahtuneessa ei välttämättä ollut mitään kummeksuttavaa.

Me olemme omia aikalaisiamme, joten osalle raaemmasta eli vihreämmästä väestä tapahtuva näyttäytyy luonnollisena. Ilman ajallista etäisyyttä emme näe, kuten syytä olisi. Tulevat (psyko)historioitsijat sitten kirjoittanevat 2000-luvun ilmastoahdistamisesta, -ahdistumisesta ja -ahdistuneista.

Ja lopuksi: huoli ympäristöstä, myös lasten huoli ympäristöstä on aiheellinen. Kaikki me olemme vastuussa maailmastamme. Tässä vain on kadotettu terve järki. Hyvä ja kestävä voi syntyä vain mielenrauhasta (olosuhteista riippumatta) käsin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vanha jumalan pelko vaihtui ilmastonmuutospelkoon.

Kun rukoillaan tai tehdään noin ja nuin niin me pelastutaan.

Oi jumala siis äiti luonto armahda meitä syntisiä hyttysenpaskoja.

Ja niin tehtiin noin ja nuin.

Kului vuosia ja triljoonia valui, kukapa ties minne.

Ilmastonmuutos ei muuttunut pään ulkopuolisessa todellisuudessa, vaikka ei olisi tehtykään.

Mitähän seuraavaksi pelättäisiin, ja taas rahat kerättäisiin :Q

Toimituksen poiminnat